Мені виповнилося 16 років. Настав час отримати паспорт. Але річ у тім, що я ніколи не бачила свого батька, він ніколи не цікавився мною. Скільки пам’ятаю, мене виховували мама, бабуся і дідусь, який віддав мені всю любов, турботу й доброту. З раннього дитинства я мріяла: коли виросту, то обов’язково по батькові візьму ім’я дідуся. Хочу відкривати свій паспорт з гордістю і зберегти пам’ять про дорогого дідуся не лише в серці, а й у головному документі. Розкажіть, будь ласка, як це правильно зробити?

Олена Т.

Сєверодонецьк.

Луганської області.

Відповідає заступник міністра Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту Тетяна КОНДРАТЮК:

— Згідно з пунктом 1 Положення про порядок розгляду клопотань про зміну громадянами України прізвищ, імен, по батькові, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 27.03.1993 № 233, зміна громадянами прізвищ, імен, по батькові дозволяється після досягнення ними 16-річного віку.

У зв’язку з цим заявниці згідно з пунктами 2, 3, 4 цього Положення слід звернутися до відділу реєстрації актів громадянського стану (РАГС) за місцем її проживання із заявою про зміну «по батькові».

До заяви також додаються фотокартка і паспорт або свідоцтво про народження.

Згідно з пунктом 10 зазначеного Положення у разі задоволення клопотання заявникові роз’яснюється, що він повинен у тримісячний термін зареєструвати зміну прізвища, імені, по батькові.

У разі порушення цього терміну без поважних причин дозвіл на зміну прізвища, імені, по батькові втрачає силу. Повторне клопотання може бути розглянуто лише через рік.

Тож, якщо заявниця ще не отримала паспорта, їй слід спочатку змінити в установленому порядку по батькові, а потім на підставі внесених змін отримати паспорт із новим по батькові.

В іншому випадку — спочатку отримати паспорт, потім змінити по батькові і на підставі цих змін внести зміни до паспорта шляхом його заміни, відповідно до абзацу третього пункту 11 Положення.

Згідно з пунктом 14 Положення розгляд клопотання про зміну прізвища, імені, по батькові повинен бути закінчений не пізніше тримісячного терміну з дня його подання.

Крім того, відповідно до пункту 9 Положення відмова у зміні прізвища, імені, по батькові може бути в установленому порядку оскаржена в суді.