Прикро, але не завжди подружжя витримує випробування часом своїх почуттів. І настає такий момент, коли обоє вирішують розірвати шлюб. Розкажіть, будь ласка, про це право.

Марина ПИЛИПЕНКО.

Луганськ.

Відповідає начальник управління нормативно-правового та методичного забезпечення діяльності органів реєстрації актів цивільного стану Департаменту у справах цивільного стану громадян Ірина ПАСІЧНИК:

— Сімейний кодекс України містить перелік процесуально-правових підстав для розірвання шлюбу, якими можуть бути: заява одного із подружжя, спільна заява подружжя, позов дружини чи чоловіка. Оскільки шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки та чоловіка, розірвання шлюбу може відбутися за їхньою спільною заявою або за заявою одного з них.

Подружжя, яке не має дітей, має право подати до державного органу реєстрації актів цивільного стану заяву про розірвання шлюбу. За нормами Кодексу про шлюб та сім’ю умовою розірвання шлюбу в органах реєстрації актів цивільного стану була також відсутність спору між дружиною та чоловіком про майно, яке є їх спільною сумісною власністю, або про аліменти на користь того з них, хто є непрацездатним. На відміну від цього новим сімейним законодавством розірвання шлюбу органом реєстрації актів цивільного стану не пов’язане з відсутністю будь-якого майнового спору між подружжям. Щодо спору про поділ майна та аліменти, то він розглядається судом окремо.

Державний орган реєстрації актів цивільного стану виносить постанову про розірвання шлюбу після спливання одного місяця від дня подання заяви про розірвання шлюбу, якщо вона не була відкликана. Це також є новелою Сімейного кодексу. Отже, подружжю, яке подало заяву про розірвання шлюбу, необхідно пам’ятати, що навіть якщо вони не з’являться для реєстрації розірвання шлюбу, постанову про розірвання шлюбу буде винесено, а з моменту винесення постанови шлюб вважається припиненим.

Шлюб може бути розірвано державним органом реєстрації актів цивільного стану також за заявою одного з подружжя незалежно від наявності майнового спору у випадках, якщо другий із подружжя визнаний безвісти зниклим, недієздатним або засудженим за скоєння злочину до позбавлення волі на строк не менш як три роки.

У цих трьох ситуаціях право на розірвання шлюбу виникає з моменту набрання чинності відповідним рішенням або вироком суду. Однак наявність цих обставин створює лише передумову, і своє право особа може реалізувати на власний розсуд.

Подружжя, яке має дітей, має право подати до суду заяву про розірвання шлюбу разом із письмовим договором про те, з ким із них проживатимуть діти, яку участь у забезпеченні умов їхнього життя братиме той із батьків, хто проживатиме окремо, а також про умови здійснення ним права на особисте виховання дітей. Договір між подружжям про розмір аліментів на дитину має бути нотаріально посвідчений. У разі невиконання цього договору аліменти можуть стягуватись на підставі виконавчого напису нотаріуса. Суд постановляє рішення про розірвання шлюбу, якщо буде встановлено, що заява про розірвання шлюбу відповідає справжній волі дружини та чоловіка і після розірвання шлюбу не будуть порушені їхні особисті та майнові права, а також права їхніх дітей.

Позов не може бути пред’явлений протягом вагітності дружини та протягом одного року після народження дитини, крім випадків, коли один із подружжя вчинив протиправну поведінку, яка містить ознаки злочину, стосовно другого з подружжя або дитини.

Розірвання шлюбу засвідчується свідоцтвом про розірвання шлюбу. Отже, рішення суду про розірвання шлюбу — це акт, який припиняє шлюбне правовідношення, а свідоцтво про розірвання шлюбу — це документ єдиної форми, який засвідчує припинення шлюбу. Особа має право на повторний шлюб лише після розірвання попереднього шлюбу та отримання відповідного свідоцтва. Цікавою новелою Сімейного кодексу є право на поновлення шлюбу після його розірвання. Так, жінка та чоловік, шлюб між якими було розірвано, мають право подати до суду заяву про поновлення їхнього шлюбу за умови, що жоден з них не перебував після цього у повторному шлюбі. На підставі рішення суду про поновлення шлюбу та анулювання запису акта про розірвання шлюбу державний орган реєстрації актів цивільного стану видає нове свідоцтво про шлюб, в якому день реєстрації шлюбу, за вибором подружжя, може бути визначений днем першої його реєстрації або днем набрання чинності рішенням суду про поновлення шлюбу.