Влітку наша сім’я милувалася пишним цвітом троянд. А тепер ми хвилюємося, щоб кущі не померзли. Напевно, на зиму троянди потребують укриття. Розкажіть, як це правильно зробити?

Олена БЕРЕЗІНА.

Полтава.

Відповідає кандидат біологічних наук, квітникар-аматор Владислава ПАТОКА:

Майже всі групи троянд, які ростуть на відкритому грунті (за винятком більшості паркових), потребують укриття на зиму. До цього агротехнічного заходу вдаються за температури від 0 до -3 градусів. Слід зазначити, що більшість садових троянд витримують без будь-яких ушкоджень температуру до 10 градусів морозу.

Перед укриттям троянди бажано вкоротити на 40—50 см і обробити розчином фунгіциду. Найпростіший спосіб — це обгортання землею, торфом і тирсою шаром 30—40 см. Землю для цього беруть з ділянки, де висаджено троянди, але не надто близько від кущів, щоб не оголити коріння.

Добрі результати захисту, як підказує мій досвід вирощування троянд, дає використання соснових гілок та хвої, особливо це стосується молодих насаджень.

Часом застосовують і повітряно-сухий спосіб укриття. Особливість його полягає в тім, що матеріал для утеплення підтримується невисоким металевим або дерев’яним каркасом висотою 50—60 см. Як утеплювальний матеріал використовують поролон, пінопласт, руберойд, поліетиленову плівку. Троянди підгортають на 5—7 см землею, а у міжряддях закладають соснові гілки. Потім встановлюють каркас, який зверху і з боків вкривають плівкою. Робити це слід в суху погоду.

У витких та штамбових троянд зберігають крону, тому що квітки у них з’являються на пагонах попереднього року. Спочатку її знімають з опор і обережно пригинають до землі. Щоб крона штамба була захищена від вологи, під неї роблять устілку з гілок або невелике підвищення з землі. Зверху укривають сосновими гілками, хмизом, листям тощо, затим можна прикрити плівкою чи іншим матеріалом, а біля основи кущів — підгорнути землею.