Моя донька разом із чоловіком мешкає в Києві. Вони вже давно мріють про окреме житло і стоять у черзі на квартиру. Доньці — 31 рік, а її чоловікові — 28, мають двох дітей. Чула, що такі сім’ї можуть отримати молодіжний кредит під невеликі відсотки. Розкажіть, будь ласка, що необхідно для його отримання і куди конкретно потрібно звернутися?
В. ЛАВРИНЕЦЬ.
Білорічиця
Чернігівської області.


Відповідає голова правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Валерій ОМЕЛЬЧУК:
— Порядок надання пільгових довготермінових кредитів молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) чи придбання житла врегульований Положенням «Про порядок надання пільгових довготермінових кредитів молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) і придбання житла», затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 29 травня 2001 року № 584 (далі — Положення 584).
Відповідно до п. 3. Положення 584 право на отримання кредиту мають молоді сім’ї та одинокі молоді громадяни, які згідно із законодавством визнані такими, що потребують поліпшення житлових умов, а саме:
сім’я, в якій чоловік та дружина віком до 35 років включно;
неповна сім’я, в якій мати (батько) віком до 35 років включно має неповнолітніх дітей (дитину);
одинокі молоді громадяни віком до 35 років включно;
молоді вчені, подружжя, в якому чоловік або дружина є молодим ученим, та неповні сім’ї, в яких мати або батько є молодим ученим, що потребують поліпшення житлових умов, мають право на отримання кредиту до досягнення молодими вченими віку 35 років включно.
Громадяни, які визнані такими, що потребують поліпшення житлових умов та бажають отримати пільговий довготерміновий кредит на будівництво (реконструкцію) чи придбання житла на умовах, визначених Положенням 584, повинні подати до консультаційного центру регіонального відділення Фонду, що розташоване у відповідному регіоні, в якому вони перебувають на квартирному обліку, такі документи:
— заяву про надання кредиту;
— довідку про перебування на квартирному обліку або документи, що підтверджують необхідність поліпшення житлових умов для кандидатів, які постійно проживають на селі;
— довідку про склад сім’ї;
— копію свідоцтва про шлюб, паспортні дані;
— копію свідоцтва про народження дитини (дітей);
— документи, необхідні для визначення платоспроможності (довідка з місця роботи дорослих членів його сім’ї, в разі потреби — договір поруки, інші документи, що підтверджують його доходи);
— звіт про незалежну оцінку об’єкта купівлі-продажу;
— документи, що підтверджують право на перевагу в отриманні кредиту перед іншими кандидатами;
— копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера.
Для отримання кредиту на будівництво (реконструкцію) індивідуального будинку, крім зазначених документів, необхідно подати будівельний паспорт, виданий місцевим органом архітектури, проектно-кошторисну документацію, затверджену в установленому порядку.
Під час вибору кандидатів у позичальники перевага надається:
— молодим громадянам, подружжю, в якому чоловік або дружина користуються правом першочергового або позачергового надання житлових приміщень;
— сім’ям, в яких один з членів сім’ї в поточному році досягає граничного віку, визначеного цим Положенням;
— молодим ученим, подружжю, в якому чоловік або дружина є молодим ученим, та неповним сім’ям (сім’я, що складається з матері або батька і дитини (дітей), в яких мати або батько є молодим ученим;
— молодим спортсменам, які мають найвищі досягнення на офіційних національних та міжнародних змаганнях і які зараховані до складу збірних команд України;
— молодим громадянам, подружжю, в якому чоловік або дружина перебувають на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, три і більше років.
Перевага у наданні кредитів визначається з використанням комп’ютерної техніки з урахуванням положень цього пункту та платоспроможності кандидата відповідно до Інструкції, що затверджується Фондом разом з Міністерством у справах молоді та спорту.
Кредит відповідно до
п. 16 Положення 584 надається молодим сім’ям та одиноким громадянам на будівництво (реконструкцію) житла терміном до 30 років, але не більш ніж до досягнення старшим з подружжя пенсійного віку (55 років для жінок, 60 років для чоловіків). Термін надання кредиту обчислюється з дати укладення кредитного договору.
Перший внесок кандидата у позичальники згідно з підпунктом третім пункту 17 Положення 584 становить не менш як 6 відсотків вартості будівництва (реконструкції) житла, розрахованої відповідно до пункту 20 цього Положення або найменшої суми експертної оцінки чи договірної вартості придбання житла; зазначену суму кандидат вносить двома частинами:
на момент укладення кредитного договору — менш як половину цієї суми, а також кошти на страхування в період будівництва (реконструкції) житла, виходячи із загальної суми внесків позичальника;
під час остаточних розрахунків протягом 10 днів після отримання в бюро технічної інвентаризації технічного паспорта з урахуванням фактичної площі збудованого (реконструйованого) житла — решту коштів.
Відповідно до п. 20 Положення 584 розмір кредиту на будівництво (реконструкцію) житла визначається регіональним управлінням Фонду, виходячи з норми 21 кв. метр загальної площі житла на одного члена сім’ї та додатково 20 кв. метрів на сім’ю (далі — нормативна площа), вартості будівництва (реконструкції) житла за цінами, що діють на час укладення кредитного договору, та витрат на страхування в період будівництва (реконструкції) житла без урахування першого внеску позичальника. До того ж розрахункова вартість 1 кв. метра житла не повинна перевищувати опосередкованої вартості його спорудження, що склалася в регіоні відповідно до даних Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства, і відрахувань на розвиток соціальної та інженерно-транспортної інфраструктур у межах 25 відсотків розрахункової вартості. Конкретний відсоток таких відрахувань визначається в порядку, визначеному законодавством.
Розмір кредиту на придбання житла визначається виходячи з нормативної площі та найменшого показника опосередкованої вартості спорудження 1 кв. метра житла, експертної оцінки або договірної вартості житла, без урахування першого внеску позичальника, регіональним управлінням Фонду.
Також Положенням 584 передбачено пільгові умови кредитування молодих сімей та одиноких молодих громадян, а саме: п. 30 Положення 584 передбачає, що позичальник, який не має дітей, сплачує кредит з відсотковою ставкою у розмірі 3 відсотки річної суми зобов’язань за кредитом; позичальник, який має одну дитину, звільняється від сплати відсотків за користування кредитом; позичальникові, який має двох дітей, крім того, за рахунок бюджетних коштів погашається 25 відсотків суми зобов’язань за кредитом; позичальникові, який має трьох і більше дітей, — 50 відсотків суми зобов’язань за кредитом.
Також повідомляємо, що постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку часткової компенсації відсоткової ставки кредитів комерційних банків молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) і придбання житла» від 4 червня 2003 року № 853, затверджено Порядок часткової компенсації відсоткової ставки кредитів комерційних банків молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) і придбання житла (далі — Порядок).
Цей Порядок визначає механізм відшкодування частини відсотків за кредитами, що надаються комерційними банками молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) і придбання житла (далі — часткова компенсація).
Отже, якщо дочка громадянки В. Лавринець бажає отримати кредит на умовах, визначених Положенням 584, або отримати часткову компенсацію на умовах, визначених Порядком, їй необхідно звернутися до Регіонального відділення Фонду в Києві, яке розташоване за адресою: Київ, вул. Білоруська, 11. Телефон 8 (044) 455-90-54.