Незважаючи на те, що остаточними термінами проведення посівної на Хмельниччині визначено кінець травня, вже нині аграрії підводять перші підсумки. Адже загалом роботи виконано майже на дев’яносто відсотків. А погодні умови сприяють і посівній, і доброму розвитку рослин.
Характерною ознакою цьогорічної кампанії стало те, що помітно скоротився клин під ранніми ярими зерновими. Традиційно область засівала ними від 130 до 135 тисяч гектарів. Однак попередній аналіз показує: загальні площі зменшено на тридцять тисяч гектарів. А додаткові гектари у низці господарств відвели під технічні рослини. У департаменті агропромислового розвитку всерйоз занепокоєні: навіть коли урожай технічних культур буде вигідний інвесторам, що від того матиме споживач? Адже такі тенденції можуть призвести до зниження обсягів виробництва продуктів харчування і відповідного зростання цін на них.
Щоправда, несподівану підтримку подоляни можуть отримати від китайських партнерів. Представники однієї з компаній, що побували в Летичівському, Городоцькому, Полонському районах, були вражені можливостями для розвитку аграрного бізнесу. Гості з Піднебесної готові зайнятись там вирощуванням грибів та овочів у теплицях. Про свої наміри повідомили і голові обласної ради Івану Гончару. Ідея вкрай цікава, бо протягом багатьох років майже 99 відсотків овочів на Хмельниччині вирощується на городах. Тож розвиток альтернативних напрямів допоможе не тільки істотно поповнити споживчий ринок місцевою продукцією, а й сприятиме створенню нових робочих місць на селі.
 
Між іншим
 
Землю роздавали незаконно

На Хмельниччині розпорядженнями Білогірської райдержадміністрації у квітні було протиправно передано в оренду одному із товариств 250 гектарів земель сільськогосподарського призначення вартістю понад 4,6 мільйона гривень. Як встановили у прокуратурі, рішення є незаконними, оскільки, за Земельним кодексом України, надання таких земель не належить до повноважень РДА. Як з’ясувалось під час перевірки, підставою були неправомірні пропозиції, висловлені посадовцями відділу Держземагентства.