Економічних підстав для збільшення оптової ціни цукру до 1 вересня немає. Такий прогноз оприлюднила прес-служба Мінагрополітики. За планами, «з метою стабілізації ціни на внутрішньому ринку... прийнято рішення про товарну інтервенцію цукру до серпня в обсязі 150 тисяч тонн. У травні Аграрним фондом буде реалізовано 30—35 тисяч тонн, у червні — 40—45 тисяч тонн».
Утім, навіть якщо наміри справдяться, істотного здешевлення солодкого піску в сезон консервування очікувати не варто. У травні, приміром, цукор відпускатимуть по 9 тисяч 282 гривні за тонну. Плюс витрати на доставку і торговельні надбавки — отож уроздріб кілограм коштуватиме понад 10 гривень.
Представники галузі підтримують наміри влади продати солодкі запаси з Агрофонду — мовляв, цукор до державних засіків закуповувався ще чотири роки тому, збігає термін зберігання. І нині, буцімто, головне завдання не так збити ціни (на ринку ні ажіотажного попиту, ні дефіциту не спостерігається), як, власне, за вигідною ціною продати цукор, взяти гроші, які нібито підуть на придбання до Аграрного фонду вершкового масла та сухого молока. Чи, можливо, восени будуть спрямовані на закупівлю цукру нового урожаю, щоб уникнути традиційного на ту пору цінового обвалу на солодкому ринку.
У галузевій асоціації заспокоюють: на складах підприємств залишки цукру достатні — принаймні 300 тисяч тонн. Оптові ціни за останні місяць-півтора істотно не змінювалися і становлять 8—9 тисяч гривень за тонну. Але заводи не поспішають збувати готову продукцію, не демпінгують, притримують. Адже, логічно розмірковують на переробних підприємствах, якщо природній газ восени коштуватиме до 500 доларів за тисячу кубометрів, то цукор нового урожаю теж буде дорогим.
Водночас політична ситуація змушує підприємства задуматися над альтернативними джерелами енергії — щоб хоча частково відмовитися від використання природного газу.
Нагадаємо, цьогоріч у господарствах усіх категорій цукрові буряки займають 326 тисяч гектарів (торік — 291 тис. га, у 2012-му — 458 тисяч, 2011-му — 532 тис. га). Сіялися цукристі в оптимальні терміни та, здебільшого, високоякісним насінням, тож за сприятливих погодних умов урожайність очікується на рівні 420— 450 центнерів з гектара. І, за оптимістичними прогнозами Мінагрополітики, буде вироблено 1,75 — 1,8 мільйона тонн цукру. Чого цілком вистачить для внутрішнього споживання.