Комітет ВР з питань науки і освіти готує до розгляду проект закону про внесення змін до деяких законів України (щодо заснування релігійними організаціями загальноосвітніх шкіл). Його автор, народний депутат України Юрій Бойко, обгрунтував внесення законодавчої ініціативи тим, що сьогодні віруючі батьки позбавлені можливості надавати своїм дітям загальну середню освіту, яка відповідала б їхньому світогляду і релігійним переконанням та сприяла б духовному вихованню підростаючого покоління і впровадженню високих моральних цінностей.
Це право гарантоване їм Конституцією України і Законом України «Про свободу совісті та релігійні організації». Саме тому народний депутат вважає, що для забезпечення цього конституційного права потрібно надати релігійним організаціям право засновувати загальноосвітні навчальні заклади. Законопроектом пропонується внести зміни до законів України «Про свободу совісті та релігійні організації», «Про освіту». Автор зазначає, що прийняття запропонованих змін сприятиме реалізації права на свободу совісті, надасть громадянам можливість здобувати якісну загальну середню освіту в навчальних закладах, заснованих релігійними організаціями.


* * *


Комітет ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності працює над проектом змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2005 рік» (про відшкодування шкоди, заподіяної незаконними діями органів дізнання, досудового слідства, прокуратури, а також судів). Автори законопроекту, народні депутати України Володимир Стретович та Георгій Буйко, пропонують удосконалити дію норм статті 37 Закону України «Про Державний бюджет України на 2005 рік», яка встановлює порядок відшкодування шкоди, завданої неправомірними діями органів дізнання, досудового слідства, прокуратури, а також судів, з урахуванням типових форм правопорушень з боку працівників цих органів, які спрямовані на протиправне заволодіння майном та завдання збитків юридичним та фізичним особам у власних інтересах або в інтересах третіх осіб.
Законопроект спрямований на позбавлення службових осіб органів дізнання, досудового слідства, прокуратури та судів можливості приховувати свої протиправні дії або бездіяльність, уникати адекватного покарання та нехтувати своїми посадовими обов’язками з причини недосконалого викладення норм чинного законодавства.


* * *


Також у парламенті зареєстровано проект закону про внесення змін і доповнень до Кримінально-процесуального кодексу України (стосовно застави), поданий народним депутатом України Олегом Лукашуком. На думку автора законопроекту, сьогоднішня судово-слідча практика свідчить про надто обмежене застосування одного із запобіжних заходів — застави, тоді як основними запобіжними заходами залишаються підписка про невиїзд і взяття під варту. Проте, серед іншого, утримання під вартою на стадії досудового слідства є обтяжливим для державного бюджету.
Законопроект спрямований на усунення цього недоліку і реальне запровадження економічно стримуючих чинників у боротьбі зі злочинністю в державі, повідомляє Інформуправління ВР.