Саме в “Молодій гвардії”, розташованій у чудовому куточку Одеси, на березі морської затоки, і проходило виїзне засідання комітету.
Ситуація, що склалася в одній із найбільших дитячих оздоровниць України, от уже п’ять років є “головним болем” міністерства у справах молоді і спорту, Верховної Ради, Кабінету Міністрів.
У чому суть проблеми? На жаль, 15 років тому не був визначений правовий статус майна колишнього ЦК комсомолу — тобто піонерського табору “Молода гвардія” і однойменний державний майновий комплекс опинився у “підвішеному” стані: з одного боку, на нього пред’являла права громадська організація Федерація дитячих організацій, з другого — 33 гектари землі, на яких розташований дитячий оздоровчий центр, будинки і споруди, є власністю держави. Тим часом громадська організація, не маючи на те законного права у вигляді свідоцтва на право власності, продовжувала “господарювати” на території “Молодої гвардії”. Дійшло до того, що рішенням сесії Одеської міськради один із корпусів — “Чайку” було продано одному підприємству з Чернігова.
Ситуацією в “Молодій гвардії” зацікавилася Генпрокуратура України, що звернулася в інтересах держави з позовною заявою до суду про визнання права власності на Дитячий центр за державою. За дорученням Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко в “Молодій гвардії” працювала міжвідомча комісія, головний висновок якої: комплекс має бути в державній власності.
Іншу точку зору висловила на виїзному засіданні комітету ВР голова Федерації дитячих організацій Тетяна Гончарова:
— Наша громадська організація об’єднує більш як 500 тисяч дітей України, ми зберегли від руйнування “Молоду гвардію” і маємо намір продовжувати роботу з оздоровлення дітей України. Для цього нам потрібно небагато — “Молода гвардія” має бути внесена у список дошкільних установ, які фінансуються з держбюджету.
Позиція комітету ВР, озвучена Катериною Самойлик, прямо протилежна думці керівника громадської організації:
— Дитячий центр “Молода гвардія” має бути визнаний державною власністю. Генеральна прокуратура, котра обстоює в судах інтереси держави, не може пройти і повз перевірку законності відчуження частини землі і будівель “Молодої гвардії”.

Одеса.