Мешканців села на Херсонщині відмовилась обслуговувати «швидка». Жодна машина з написом «03» уже два місяці не доїжджає до села Чорнобаївка Херсонської області, де мешкає десять тисяч осіб. Місцеві жителі стверджують, що саме через відсутність вчасної медичної допомоги лікарів уже четверо чорнобаївців померло.
Село розташоване лише за п’ять кілометрів від обласного центру. Раніше на виклик реагували херсонські бригади «Швидкої допомоги». Але, за підсумками минулого року, вартість усіх виїздів до Чорнобаївки сягнула майже ста тисяч гривень. У селищному бюджеті на цей рік нібито таких видатків не передбачено. А відтак — і «швидкої допомоги» також. Якщо ситуація не зміниться, селяни обіцяють перекрити рух на залізниці та автомобільній трасі, передав «5 канал».
Те, що з медичним обслуговуванням у нас не все гаразд, ми і раніше знали. До «тимчасових труднощів» і «перегинань на місцях» нам не звикати. Але щоб настільки! Складається враження, що хтось роками спеціально розробляв і впроваджував замкнену на себе структуру з відбирання грошей у громадян і «освоєння» бюджетних коштів із зиском для окремих товаришів чи їхніх тісних груп. У тому контексті ситуація із Чорнобаївкою вже не дивує. Сьогодні нове керівництво Міністерства охорони здоров’я не може з’ясувати не лише точної кількості підвідомчих об’єктів власності, а й навіть не знає, скільки в нас у країні хворих. Скільки лікарів, утім, теж невідомо. Відомчі структури — взагалі самі по собі. Кого лікують? Від чого? Останнім часом міністерство намагається одержати від них інформацію про кількість пацієнтів і характер захворювань. Про це повідомив міністр охорони здоров’я Микола Поліщук під час своєрідного звіту про сто днів своєї роботи на посаді головного лікаря країни.
Більш як п’ять років не використовують кілька комплектів обладнання для пересадження кісткового мозку при онкозахворюваннях. Лабораторії просто не сертифіковані. На чотирнадцятому році незалежності в країні немає лабораторії біоеквівалентності визначення якості ліків, немає мікробіологічної лабораторії визначення якості антибіотиків. Тобто, на підставі чого міністерство весь цей час визначало безпеку імпортних та й вітчизняних пігулок, залишається лише здогадуватися.
Співгромадяни, бережіть здоров’я! За визначенням міністра охорони здоров’я Миколи Поліщука, кваліфікація наших лікарів — ніяка, якість лікування — ніяка, увага до пацієнта — ніяка. Найближчим часом керівництво МОЗ планує провести кардинальну реорганізацію галузі, певні кроки уже роблять, але до щасливого майбутнього ще дожити треба. Загалом, як казав один літературний персонаж, тримайте ноги в теплі й у жодному разі не їжте на ніч сирих помідорів.
Ольга ВІТЕР, Артем ДМИТРЕНКО.