Днями Львівська міська рада ухвалила історичне рішення про завершення впорядкування польських військових поховань на Личаківському цвинтарі. Через спір про напис на центральній плиті Цвинтар Орлят так і не було офіційно відкрито. Останні десять років це питання значно псувало відносини між Києвом та Варшавою. Схоже, тепер львів’яни та поляки готові до компромісу.
Так, польська сторона відмовилася від тих двох пунктів, які спричинили найбільший спротив українців: установлення скульптур левів і зображення меча на плиті. Львів’яни, у свою чергу, погодилися з таким написом на центральній плиті: «Тут лежить польський солдат, полеглий за Батьківщину». Раніше міськрада Львова виступала категорично проти такого напису, вказуючи на те, що польські вояки загинули на нашій території.
Рішенням міськради також заплановано відновити надмогильні пам’ятники французьким піхотинцям та американським льотчикам з такими написами польською мовою: «Французам, полеглим і померлим у боротьбі за Польщу в 1919—20 роках» та «Американцям, полеглим у боротьбі за Польщу в 1919—20 роках», повідомляє «Львівська газета».
Щоправда, це рішення — суто політичне. Практичне виконання цих «добрих намірів» буде можливим лише після підписання міжурядових протоколів. Коли підпишуть ці документи, наразі невідомо. Мер Львова Любомир Буняк стверджує, що підписання має відбутися у червні—липні цього року. Польська преса пише, що документи підпишуть протягом кількох наступних тижнів.