Мама не дозволяла Сергію брати до школи мобільний телефон: мовляв, не іграшка це, та й під час уроків не треба дзвонити. Але однокласники приносять, вихваляються один перед одним, отож терпіння в Сергія не вистачило і взяв-таки, щоб мама не побачила. Все було чудово, якби не однокласник Костя. Він запропонував Сергію обміняти його «мобільник» на новіший і без жодних доплат.
«Після першого уроку мені принесуть телефони, і ти вибереш собі, який захочеш, а цей давай зараз: я подзвоню хлопцям, щоб продиктувати твою модель», — сказав під час уроку Костя. І попросився у вчителя вийти.
Кінець уроку і цілу перерву Сергій не знаходив собі місця: ані нового телефону, ані Кості. Більше його в школі ніхто не бачив, почалися канікули і зв’язок з хлопцем узагалі урвався.
Дізнавшись про все, батьки Сергія вирішили завітати додому до Кості, батько якого, як той казав, працює в міліції. Але протягом кількох днів у їхній квартирі ніхто не відчиняв і до телефону не підходив. У міліції не здивувалися: «Ви вже не перші, хто заявляє про цю дитину. Днями звернулася мама дівчинки, в якої майже так само Костя виманив СД-плеєр і не повернув».
Якось ідучи повз магазин мобільного зв’язку, батьки помітили оголошення «Обмінюємо телефони: старі моделі на нові з доплатою різниці». Зайшли і запитали, чи не обмінював останніми днями хлопчина телефон їхньої марки. З’ясувалося, був такий, але приніс не один апарат, а... вісім. Прикмети «бізнесмена» збіглися.
— Як ви могли обміняти дитині вісім телефонів на гроші (телефони брати не захотів)? — запитали батьки Сергійка.
— Він нас запевнив, що їх довго знаходив, а потім усі разом вирішив обміняти, — відповідає працівник. —Скільки отримав за телефони? Близько трьох тисяч гривень...
Через два дні додому до батьків Сергія прийшов батько Кості зі своїм другом і попросив забрати заяву, обіцяв певну суму грошей. Та батьки Сергія не погодилися на жодні «домовляння». І сподіваються, що цьому Кості доведеться відповісти за свої вчинки.
P. S. Слідство триває. І до цієї теми ми ще повернемося.