Минає тисяча років з часу виникнення перших українських грошей. Вони з’явилися, коли на київському престолі сидів князь Володимир Святославович — син Святослава Ігоровича. На монетах (золотниках і срібниках) був тризуб, котрий нагадував сокола в польоті, а також князівський портрет. Кожна монета важила 4,2 грама. До наших днів їх збереглося лише одинадцять і всі вони виготовлені на вельми високому рівні карбівничого мистецтва.
Між іншим, наше старовинне місто Дубно теж випускало власні гроші. Це було за часів державності України 1917—1920 років. Тоді, через відомі причини, в обігу були як державні казначейські знаки, так і локальні, випущені міськими касами, кооперативами і навіть єврейськими громадами.
«Городское общественнное управление» видало у Дубні 10 березня 1918 року бони вартостями 1 і 3 рублі, які збереглися у фондах Державного історико-культурного заповідника нашого міста. А «Городская управа: отдел помощи голодающим» у червні 1919 року випустило чеки, якими користувалися в торговому обігу до грудня, вартістю 5 і 10 рублів. Спеціалісти з нумізматики вважали, що вони не збереглися. Однак такі чеки є у фондах заповідника. Продовольчий відділ Дубенської міської управи видав у 1919 році чеки, дійсні до 1 січня 1920 року, номіналом 1, 3, 5, 10 карбованців. Збереглися і підробки, найчастіше чек вартістю в 1 карбованець підробляли на чек у 10 карбованців.
Микола ПШЕНИЧНИЙ, завідувач відділу Державного історико-культурного заповідника міста Дубна Рівненської області.