За статистикою, в Україні зареєстровано більш як 140 тисяч людей, які вживають наркотики. Хоча реальна цифра, як стверджують фахівці, значно більша. Понад 70 тисяч осіб живуть зі СНІДом, хоча фахівці вважають, що таких набагато більше — до одного відсотка дорослого населення України. 70 відсотків ВІЛ-інфікованих вживають наркотичні речовини. Найбільше лякає, що понад 80 відсотків з них — молодь до 30 років.
Наша розмова з кандидатом медичних наук лікарем-психіатром першої категорії Сергієм МалЯровим і кандидатом медичних наук Вадимом СкопиЧенком, який спеціалізується на швидкому тестуванні на наркотики, відбувається в 2-й психоневрологічній лікарні Києва.
— Сергію Олександровичу, якщо в родині підозрюють, що дитина вживає наркотики, як бути батькам?
— Вони повинні виявити особливу тактовність, розуміння і повагу до особистості підлітка. У пригоді стануть тести. Сьогодні в Україні вже є швидкі тести для визначення п’яти найбільш розповсюджених у країні наркотиків: маріхуани, морфіну-героїну, кокаїну, амфетаміну та метамфетаміну. Якщо за допомогою тестування ви встановите вид наркотику, то надалі можете застосувати тест «Снайпер» на конкретний наркотик. І, звичайно, потрібно одразу звернутися до фахівця.
— Доволі часто наркоманами стають спонтанно: на дискотеках умовили, друзі «пригостили»... І пішло-поїхало. Яку роль відіграє у цій ситуації генетика?
— І генетичний, і фізіологічний, і соціальний чинники рівнозначні. Спадковість підвищує ризик «сісти на голку», але зовсім не означає, що всі діти наркоманів йдуть за батьками. І навпаки. Скільки є випадків, коли в абсолютно благополучних батьків діти гинуть від наркотиків... Потенційний наркоман може боятися «сісти на голку». Якщо ваша дитина, ідучи на дискотеку чи в будь-який інший заклад, знає, що вдома можуть перевірити, вживала вона наркотики чи ні, то, імовірніше, вона не зробить цього. Тобто тести виконують роль не тільки первинної діагностики. Вони є значним стримувальним чинником. Проте ефективні лише для тих, хто ще не став наркоманом.
— Вадиме Миколайовичу, як можна вдома перевірити дитину?
— Купити в аптеці тест і за наявністю речовин у сечі з’ясувати. На цій невеликій тест-стрічці відбувається реакція між антигеном і антитілом, і по рисках (в інструкції це дуже доступно викладено) можна одразу дізнитися, вживала дитина наркотики чи ні.
— І кілька слів про законодавчий аспект.
— Законодавчо проблема профілактики наркоманії в Україні не виписана. Немає закону, який надавав би можливість тестувати, наприклад, дітей у школах чи на робочих місцях, під час виконання службових обов’язків. Майбутніх водіїв, котрі приходять і одержують довідку, теж потрібно тестувати. Як і представників багатьох інших професій. Це — проблема колосальна.


Валентина СКОРОПАДСЬКА, заслужений журналіст України.