Цей невеличкий будиночок примостився край дороги, немовби заглядаючи вікнами в очі перехожим. Нас він зустрів привітно, як і його господарі — Петро Іванович та Жанна Миколаївна Костенки, художник і вчителька.
Щойно переступили поріг — як перед нами постало зображення Ісуса Христа, де він благословляє рід людський. Загалом же за своє життя Петро Іванович — відомий в наших краях художник — створив понад тисячу ікон. Свій талант він спрямовує на добро, часто просто дарує свої витвори односельцям: у церкві села Крутих є створений ним іконостас, у школі — галерея портретів митців українського слова (там є Тарас Шевченко, Василь Стус, Маруся Чурай, Богдан Лепкий, Василь Симоненко, Анатолій Свидницький).
«Хочу, щоб мої картини несли світло і тепло», — ділиться Петро Іванович. І досягає цього своєю майстерністю та вмінням у звичайному побачити надзвичайне. Серед його талантів не лише малювання, а й різьблення по дереву, чеканка, гравірування, рельєфний орнамент. В оселі все зроблено руками майстра: книжкові шафи, стіл, стільці, полички і підсвічники. І кожна робота оригінальна, зі своїм характером і теплом. А ще Петро Іванович сам звів камін, який оздобив дрібною пластикою.
Незважаючи на те, що майстер переніс інсульт, його працелюбності можна позаздрити. Воля до життя й довершеності, любов до народної творчості — це ті обереги, котрі дають йому сили й ідеї.
Та й Жанна Миколаївна не відстає від чоловіка. Але її стихія — вишивання хрестиком. Вироби майстрині прикрашають світлицю й вітальню. А гаптовані килими вражають витонченим добором кольорів і символікою: жовтий — символ добробуту, зелений — оновлення. Вишивки Жанни Миколаївни теж часто красуються в домівках рідних, друзів, а буває, що й у випадкових гостей.
Ця оселя — ніби оаза для спраглої душі. Тут знаходять розраду й добре слово сусіди і знайомі. Тут свято зберігають і примножують, втілюючи їх у образи і рушники, українські традиції. У цій оселі — кохання й злагода. За сорок п’ять років подружнього життя Костенки підняли на ноги двох своїх донечок і названого сина. А ще на родинному дереві розквітла нова гілка таланту: донька Лариса пішла батьківським шляхом.

Одеська область.