Дівчина з багатодітної родини Марина завжди мріяла про чоловіка, старшого за себе. Щоб дбав про неї, щоб став її моральною і фінансовою опорою. Тому, зустрівши красеня Василя, котрий був на п’ятнадцять років старший за неї, Марина закохалася до безтями. «За його спиною буду, наче за кам’яною стіною», — тішила себе 22-річна дівчина і не помічала навколо інших претендентів на руку й серце.
Проте, як з’ясувалося, не завжди дорослий чоловік здатен подбати про кохану жінку. Поки Марина вчилася в інституті й жила в гуртожитку, все було наче й нічого. Василь частенько навідувався в гості і, не звертаючи на заперечення сусідки по кімнаті, прагнув будь-що залишитися на ніч. Щоб розчулити сусідку Оксану, 37-річний чоловік розповідав про свою маму, котра «істерично» перешкоджає синовому щастю, та інші неприємні сімейні подробиці. Оксана була невблаганна. Втомившись «відкривати очі» подрузі, вона втлумачувала її нареченому: «Якщо любиш Марину і хочеш бути разом з нею, то знайди житло, зроби комфортним своє та її життя!».
Після закінчення інституту проблема житла стала ще гострішою. Марина повернулася до батьків у Київську область. А Василь ув’язався за своєю обраницею: спочатку потай ночував у її кімнаті, а згодом і відверто поселився.
— Донечко, отямся! Що ти робиш? Невже це той чоловік, з яким хочеш пов’язати своє життя? — зі сльозами на очах питала мати. — У нього ж за душею ні кола, ні двора. Ні роботи, ні почуття відповідальності. Хіба збудуєш з ним міцну родину? Хіба він дбатиме про ваших дітей? Та й ти не працюєш...
Терпіння батьків вистачило на півроку, після чого попросили Василя звільнити їхню квартиру. Марина цей виступ сприйняла, як образу й нерозуміння її кохання. Посварилася з батьками, пішла жити до подруги. Років зо два вони з Василем ще зустрічалися і тішилися надіями на краще, що все у них попереду. Марина мріяла про сім’ю і дітей, проте бачила, що коханий і надалі не докладав жодних зусиль, щоб знайти житло й добре оплачувану роботу. «Я заради нього ладна на все! А він? Якщо кохає мене, то чому не діє? Чому за чотири роки навіть не запропонував руку і серце?!» — дедалі частіше запитувала себе Марина. І одного разу Василь і справді запропонував одружитися. Але поставив умову — після того, як вона (дитина з багатодітної родини) «виб’є» у райраді житло...
Чи кохання це? Дівчина на роздоріжжі: роки пролетіли, і це її перше недолуге кохання виїло душу. Хто підкаже, як розлюбити, як діяти далі, як починати все знову?


Записала Тетяна ФЕДОРЕНКО.