Близько 30 осіб пікетували пункт пропуску «Успенка» в Донецькій області, вимагаючи від прикордонників підпорядкуватися самопроголошеній «Донецькій народній республіці». Як повідомили в Державній прикордонній службі України, після перемовин акція завершилася. Це не єдиний приклад тиску: за інформацією прес-служби обласної державної адміністрації, зафіксовані анонімні телефонні дзвінки черговим Донецького прикордонного загону. Невідомі погрожували розправою у разі, якщо військові не присягнуть на вірність так званій ДНР.

Триває тиск на керівників органів місцевого самоврядування. В Горлівці у вівторок міський голова Євген Клеп був змушений написати заяву про відставку — у присутності озброєних людей, уточнює видання gorlovka.ua. Керування містом перебрав на себе самопроголошений «народний мер» Олександр Сапунов. Городяни активно обговорюють його виступ на мітингу, де «мер» пообіцяв, що водіїв, помічених у нетверезому стані за кермом, саджатимуть до підвалів захопленої будівлі міськвідділу міліції. «П’яним за кермо — я вас дуже прошу, не треба. Штрафів немає, але неприємно. В УВС — підвали глибокі. Карають жорстко», — сказав «градоначальник».

Відставки міського голови Юрія Хотлубея вимагали представники «республіки» в Маріуполі. У Шахтарському районі з посади змушений був піти дмитрівський сільський голова — деякі мешканці розгромили його майно і зажадали відставки за те, що не виділив приміщення для проведення «референдуму» в неділю.

У Дебальцевому на сесії міської ради у вівторок депутати проголосували за те, щоб запросити для підтримання громадського порядку представників організації «Всевеликое войско Донское». За словами очевидців, у будівлі міської ради та на блокпостах з’явилися люди зі зброєю. Сесія проходила в присутності численних прихильників ДНР, які вимагали не випускати депутатів із зали, поки не проголосують за підтримку пропозицій проросійських активістів.

Тим часом у холдингу «Метінвест» повідомляють про перші результати спільного патрулювання вулиць співробітниками міліції та працівниками заводів. У вівторок у Маріуполі в такому чергуванні брали участь 250 співробітників. У результаті затримано чотирьох осіб з холодною та пневматичною зброєю, виявлено ручну протитанкову гранату, яка не розірвалася, та попереджено дві спроби мародерства. Розпочали роботу аналогічні спільні дружини в Макіївці, Єнакієвому, Авдіївці та Донецьку.

У Новогродівці на позачерговому засіданні виконкому прийнято рішення про патрулювання міста силами «афганців» та міліції, а також про заборону продажу алкогольних напоїв у вечірній і нічний час.

Фото надане прес-службою холдингу «Метінвест».

Маріупольські металурги спільно з міліцією патрулюють вулиці міста.