ВАТ «ЧеЗаРа» — одне з провідних підприємств України. Тут виробляють складові космічної техніки, засоби зв’язку, медобладнання. Останнім часом взято курс на створення інноваційної продукції, конкурентоспроможної не тільки в Україні, а й за її межами. Приклад того — контактно-поверхневі водонагрівачі нового покоління серії КПВ. Їх виробництво сьогодні стає одним із перспективних напрямів діяльності підприємства.
Відомо, за кліматичними умовами опалювальний сезон в Україні триває майже половину календарного року. Фактично це означає, що досить значну частину свого життя ми проводимо у приміщеннях, які потребують обігріву. Звичайно, ця обставина змушує серйозно підходити до вибору опалювального обладнання, техніки, приладів для теплопостачання.
Загальний технічний стан нинішніх котелень незадовільний, термін експлуатації здебільшого перевищує 20 років. До того ж коефіцієнт корисної дії їх становить менш як 82 відсотки, вони споживають багато газу. При цьому забруднюють атмосферу більше норми, що негативно впливає на навколишнє середовище.
Науково-виробниче об’єднання «Екотерм» (Київ) розробило нову технологію виробництва сучасних контактно-поверхневих водонагрівачів нового покоління серії КПВ. Під час їх експлуатації досягають значної економії газу, порівняно з котлами високого тиску (40—50 відсотків). Новинка має максимально високий коефіцієнт корисної дії — не нижче 98 відсотків, що значно вище ніж у західних аналогів.
Водонагрівач має низку й інших переваг. У порівнянні з централізованою системою теплопостачання використання локальної котельні дає економічний ефект утричі вищий, оскільки собівартість виробництва теплової енергії КПВ становить 40 гривень за 1 Гкал (а за попередньої системи — 120 гривень).
Ці водонагрівачі призначені для автономного децентралізованого опалення і гарячого водопостачання (через поверхневий теплообмінник) промислових об’єктів та житлових будинків з максимальною температурою теплоносія до 87 градусів. Вони можуть працювати як за низького, так і за середнього тиску природного газу. Комплектуються пальниками вітчизняного та зарубіжного виробництва. Устаткування працює за атмосферного тиску. Проста конструкція КПВ додає виробу високі ремонтні характеристики.
Покращені показники контактно-поверхневих водонагрівачів відповідають європейському екологічному стандарту «Блакитний ангел». Ці чинники дать змогу використовувати їх як «дахові» котельні. Оскільки тенденція децентралізації теплопостачання набуває поширення, КПВ можна розміщати як мобільні котельні будь-де без істотних затрат. Адже водоногрівачі за габаритами втричі менші, ніж котли високого тиску.
Принцип дії КПВ заснований на прямому контакті води, що нагрівається, та продуктів згорання з частковим догрівом її жаровою трубою. Досить зазначити, що при експлуатації котлів високого тиску (КВТ) необхідна обробка води, під час якої використовуються сотні тонн спеціальної солі для попередження накипу. Шар її на трубах котлів високого тиску завтовшки 0,5 міліметра знижує тепловіддачу в 2 рази, 1 мм — у 4 рази. Довжина труб у КВТ потужністю 3000 кВт сягає 650 метрів. У контактно-поверхневих водонагрівачах використано інший принцип нагріву. Нова технологія дає можливість використовувати жорсткі та артезіанські води, завдяки чому зникають проблеми накипу, закупівлі солі. У результаті заощаджуються значні кошти.
Ще такі важливі переваги. Контактно-поверхневий водонагрівач має невисоку частку металоємності. Вона на 1 кВт встановленої потужності становить 1,2 кг/кВт, що є дуже високим показником. Технічно-економічні розрахунки показують, що в разі постійного вдосконалення конструкції водонагрівача можливе подальше зниження маталомісткості водонагрівача до 0,7—0,8 кг/кВт.
З метою попередження іржавіння обладнання та трубопроводів КПВ застосовуються інгібітори корозії вітчизняного виробництва «Витал» та комплексонат цинку. Вони нетоксичні, концентрація їх у воді мінімальна, їх застосування екологічно безпечне та вигідне. Разом з поставкою водонагрівачів виробник додає також інгібітор корозії. НВО «Екотерм», крім зазначеного, забезпечує проектування, монтаж, налагодження, запуск та сервісне обслуговування свого виробу.
ВАТ «ЧеЗаРа» (Чернігів) налагодив серійне виробництво новинки на своїх площах. Бажаючі придбати контактно-поверхневі водонагрівачі можуть отримати додаткову інформацію за телефонами у Чернігові: 0462-16-43-62, 95-22-71 та у Києві: 044-469-47-10, 469-47-15.
 
Чернігів.