Вивезення худоби на півострів спричиняє зростання цін на м’ясо
 
На ринках Херсонщини за лічені тижні підстрибнули ціни на свіжину, та ще й виник помітний її дефіцит. Покупці, як звичайно, в усьому винуватять продавців — буцімто хочуть нажитися на штучному ажіотажі. Натомість комерсанти винних у подорожчанні м’яса радять пошукати в Криму.
— Я орендую торгове місце у павільйоні на Центральному ринку обласного центру, а м’ясо на продаж закуповую по селах. І останнім часом з таких поїздок дедалі частіше доводиться повертатися ні з чим. Звертаєшся до господарів у приміських Цюрупинському та Білозерському районах, а ті руками розводять: приїхали з Криму перекупники, забрали бичків та телят навіть без документів, і поїхали собі, нічого конкурентам не залишивши. Селянам що? Їм аби гроші, а кримчани добре платять — ми даємо по 15 гривень за кілограм яловичини живою вагою, а вони — по 18. Незрозуміло інше: як партії худоби без супровідних папірців перетинають кордон? Адже всі вантажі прискіпливо перевіряють що з материкової України, що з кримського боку, — дивується 50-річна бізнес-леді — приватний підприємець з Херсона Ірина Лисенко.
У свою чергу, директор Центрального ринку, постійний передплатник «Голосу України» Нураддін Юсифов підтверджує: протягом останніх тижнів роздрібна вартість що свинини, що яловичини тут зросла в середньому на десять гривень за кілограм. На додачу з’явилися якісь незнайомі оптові покупці, котрих подорожчання не лякає. Вони беруть одразу по 50—70 кілограмів свіжини й зовсім не приховують для чого: мовляв, заморозять і відвезуть до Криму, бо там за цей товар майже наполовину більше заплатять. «Я розумію прагнення комерсантів заробити на різниці цін. Але свої продовольчі негаразди окупований Крим не повинен вирішувати за рахунок Херсонщини, і влада повинна негайно вжити заходів для захисту внутрішнього ринку, поки зростання цін не викликало соціального вибуху», — наполягає Нураддін Юсифов.
Заради об’єктивності треба сказати, що певні протекціоністські заходи вже діють. Ветеринарна міліція Херсонщини вже виставила на адміністративному кордоні із окупованим Кримом три свої пости. Шансів вільно їх проминути у перекупників немає, запевнив начальник Головного управління ветеринарної медицини в області Сергій Коломієць. «Транспорти з будь-яким свіжим чи мороженим м’ясом у бік Криму чи в зворотному боці не пропускаються. Така сама заборона стосується і живих бичків та свиней, які везуть посередники. Вміст фур не вилучають — вантажі просто завертають назад. Перекупникам це, звісно, не подобається, і вони закидають нас купою скарг та погроз, — зазначає Сергій Коломієць. — Але днями мав телефонну розмову з високопосадовцем Россільгоспнагляду. І отримав від нього усну інформацію, що до Криму пропускатимуть тільки машини з живою худобою безпосередньо від сільгоспвиробників, із пакетом належних документів. Тож безперешкодно проскочити тимчасову митну зону в посередників шансів мало».
Втім, з житейської практики українцям добре відомо, що туди, куди не пускають легально, можна спробувати проникнути нелегально — через «діру» на адміністративному кордоні, або давши хабара на блокпосту. Таких фактів, підтверджених у судовому порядку, наразі немає, але це геть не означає, що не існує «шпарини». Кудись же «тікає» свіжина з херсонських ринків, і чомусь на перший у цьому році міський ярмарок свинину привезла тільки одна фірма. Хоча колись поторгувати м’ясом сюди з’їжджалися десятки виробників, і пропозиція традиційно перевищувала попит.
 
Інформація до роздумів
 
З початку травня нинішнього року, за даними моніторингу ринків Херсона, ціна яловичини в обласному центрі зросла на 18,3 відсотка (до 40—60 грн./кг), свинини — на 31,2 відсотка (45—60 грн./кг).