Ранкове засідання 19 листопада
Україна підійшла до гранично важливого рубежу — другого туру виборів Президента. Ціна 21 листопада 2004 року справді величезна і всеосяжна, заявив Голова Верховної Ради Володимир Литвин, звертаючись до українського народу. Він закликав співгромадян прийти на вибори і вільно, усвідомлено та без страху скористатися своїм правом вибору, на сторожі якого стоїть Закон (заяву В. Литвина читайте в нашій газеті).
Під час традиційного оголошення депутатських запитів та заяв також загалом йшлося про передвиборну ситуацію. Більшість депутатів закликали захистити народ України від інформаційного дурману. Темі іншого дурману — наркотичного — був присвячений проект закону «Про обіг в Україні наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів», який на розгляд сесії запропонував голова Комітету ВР з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства Микола Поліщук.
Цим законом пропонується, щоб перелік таких речовин був офіційно опублікованим. Зміни передбачають запровадження ліцензування всіх видів діяльності, пов’язаних з обігом наркотичних засобів, заборону їх рекламування, щорічне визначення квот на виготовлення, зберігання та вивезення цих речовин. На думку розробників законопроекту, ці зміни дадуть змогу встановити правові засади державної політики у сфері обігу наркотичних речовин та сприятимуть чіткому визначенню повноважень органів влади, прав та обов’язків суб’єктів господарської діяльності у цій галузі та громадян. Адже наркотичні речовини — це не лише зло, бо вони також застосовуються з лікувальною метою. Отож цей закон дасть можливість реалізувати норму статті 49 Конституції України, за якою держава зобов’язується створити умови для ефективного та доступного медичного обслуговування. Водночас народні депутати звернули увагу на проблеми з незаконним виготовленням та обігом наркотичних засобів, оскільки сьогодні зафіксовано чимало фактів, коли таку діяльність здійснюють під прикриттям міліції. Про це зазначали народні депутати Юрій Кармазін та Віталій Шибко. За цей законопроект проголосували 230 народних депутатів.
Далі було розглянуто законопроекти народних депутатів Олександра Голуба та Віктора Кириллова про внесення змін до Закону «Про природно-заповідний фонд України». Ними пропонується доповнити закон положеннями, які встановлюють статус та режим нових об’єктів природно-заповідного фонду: джерел, курганів, печер, гаїв, окремих дерев та інших шанованих народом ландшафтних елементів, які мають культове, меморіальне чи історичне значення. На території цих об’єктів пропонується заборонити будь-яку діяльність, котра загрожує їх первинному стану. Під час обговорення народні депутати звертали увагу на тотальне розграбування уже існуючих заповідних територій, зокрема Пущі-Водиці та Криму. Проте ці законопроекти не набрали потрібної кількості голосів.
На початку засідання парламентарії привітали своїх колег —  Миколу Катеринчука і Валентина Дзоня з Днем народження.