Сталося так, що ми залишилися удвох з неповнолітньою донькою, яка народилася поза шлюбом, але батьківство я визнав. Матір дитини позбавили батьківських прав і передали на виховання мені — батькові. Судом було присуджено стягнути з колишньої матері аліменти. Пройшло більш як півроку, а жодної матеріальної допомоги не отримую, хоча дуже її потребую. Що робити?
Іван ПІСТУН.
Сумська область.
 
Звернутися до суду. Сімейним кодексом України передбачено, що якщо ви подасте до суду докази того, що вживали заходів з одержання аліментів з матері доньки, але не могли їх отримати у зв’язку з ухиленням останньої від їх сплати, то аліменти можуть бути присуджені за минулий час, але не більш як за останні три роки.
Кодекс надає можливість стягнення аліментів за виконавчим листом за минулий час (не більш як за три роки, що передували пред’явленню виконавчого листа до виконання). З цим питанням ви можете звернутися до місцевих органів юстиції, які відповідають за виконання судових рішень. Зокрема, аліменти мають бути сплачені за весь минулий час, якщо за виконавчим листом, пред’явленим до виконання, аліменти не стягували у зв’язку з розшуком платника аліментів або у зв’язку з його перебуванням за кордоном. Стаття 21 Закону України «Про виконавче провадження» також передбачає, що виконавчі листи та інші судові документи можуть бути пред’явлені до виконання протягом трьох років. Щодо рішення про стягнення періодичних платежів (у справах про стягнення аліментів, про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом чи іншим ушкодженням здоров’я, втратою годувальника тощо), то вони, за законом, можуть бути пред’явлені для виконання протягом усього періоду, на який присуджено платежі.
У разі, якщо заборгованість виникла з вини матері доньки, яка зобов’язана сплачувати аліменти за рішенням суду, ви маєте право на стягнення неустойки (пені) у розмірі одного відсотка від суми несплачених аліментів за кожен день прострочення.