Дитяча організація «Лугарі» об’єднує більш як 130 тисяч дітей у регіоні
...П’ятилітня Поліна розглядає дитячі фотографії своєї бабусі. Побачивши школярок у піонерських галстуках, питає:
— А нащо ви косиночки на шию наділи? У вас у всіх горло болить?
— Ні, — пояснює їй бабуся, — це такий галстук. В ті роки його носили всі молодші школярі, які були піонерами й добре вчилися.
— А мені такий галстук дадуть? — цікавиться Поля. — Я теж добре вчитимусь у школі.
— Ні, Поленько, тобі червоний галстук на шию не пов’яжуть, тому що такої організації більше нема.
Через якийсь час по телевізору дівчинка побачила своїх ровесниць із косинками на грудях і стала бабусі вичитувати: «От бачиш, а ти казала, що такої організації вже нема». «Просунута» бабуся відразу подзвонила на телестудію й зібрала потрібну інформацію. А через тиждень Поліна стала «лугариком»...
«Лугарі» з’явилися два роки тому. Дітей об’єднали за віковими категоріями: у «грайлики» приймають дітей 7—10 років, у «знавці» — до 13 років, а «майстри» збирають дітей старшого віку — до 18-ти. Усім їм пропонують вибрати собі будь-яку з Доріг, що їх нараховується близько десятка. Полінка, наприклад, ставши «грайликом», за порадою бабусі пішла Дорогою до батьківщини. Сьогодні вона піклується про своїх рідних і близьких, про свій дім, вулицю, цікавиться народною творчістю, традиціями рідного краю. Приваблюють дівчинку й інші Дороги — майстерності, свого роду гармонії людини та природи, краси, друзів, здорового способу життя. Але все це буде потім, у міру того, як Поліна дорослішатиме.
Сьогодні на всіх Дорогах «Лугарів» іде робота, присвячена 60-річчю визволення України від німецько-фашистських загарбників. Хлопчики й дівчатка вивчають бойовий шлях військових частин і формувань, що визволяли міста і села, створюють рукописні «Книги пам’яті», відновлюють імена загиблих воїнів, похованих у братських могилах, і налагоджують зв’язки з їхніми родинами. Волонтерські загони дитячої організації допомагають ветеранам: копають городи, заготовляють дрова, роблять покупки. А ще «Лугарі» — одні з організаторів Всеукраїнської історико-краєзнавчої акції молоді «Збережемо пам’ять про подвиг», присвяченої 60-річчю визволення України та Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 рр.
Луганськ.