Понад 84 тисячі онкологічних хворих перебувають на обліку в лікарнях Донецької області, і їх кількість зростає. Водночас, заявив начальник обласного управління охорони здоров’я Олександр Аніщенко, фахівці в цій галузі просто не мають можливості достатньо добре та якісно працювати через брак фінансів. Щоб виконати державну програму «Онкологія», розраховану на 2002—2006 роки, область потребує близько 70 мільйонів гривень. Передбачається, що намічені заходи на дві третини фінансуватимуться із державного і на третину — із місцевих бюджетів.
Щороку в державному бюджеті заплановано кошти на централізоване постачання хімпрепаратів для лікування хворих, зокрема для Донецької області — 8,9 мільйона гривень. Однак, зазначив О. Аніщенко, хімпрепарати надходять нерегулярно і не в повному обсязі. На сьогодні, наприклад, отримано медикаментів на 43 відсотки від плану минулого року, а плановану на 2004 рік закупівлю препаратів не здійснено через затримку в проведенні тендерів галузевим міністерством.
Іншою проблемою є нестача обладнання для сучасної діагностики онкохворих. За даними прес-служби обласної держадміністрації, в області є лише сім мамографів, яких вочевидь не вистачає для всіх, хто цього потребує. 40 відсоткам хворих діагноз встановлюють на першій і другій стадіях хвороби, коли ще можна розраховувати на одужання чи істотне продовження тривалості життя. За рахунок коштів облбюджету придбано обладнання для онкологічних закладів Донеччини. Проте цих апаратів не досить, до того ж для роботи на деяких із них фахівцям онкоцентру ще належить учитися.