Ранкове засідання 21 жовтня
Виголошена кілька днів тому представником колишньої більшості Степаном Гавришем теза про блокування законотворчого процесу з моменту старту президентської кампанії не відповідає дійсності. Таку заяву зробив голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи ВР Валентин Матвєєв. Йдеться про заяву Степана Гавриша, зроблену на пленарному засіданні 19 жовтня, в якій він від імені Раїси Богатирьової, Леоніда Кравчука, Ігоря Шарова, Валерія Пустовойтенка та низки деяких інших лідерів провладних фракцій і груп заявив про небажання брати участь у пленарних засіданнях та потребу перенесення їх на пізніший термін.
Валентин Матвєєв зауважив, що жодне передбачене календарним планом пленарне засідання не було закрите з причини блокування роботи сесії. А також нагадав, що зміни до календарного плану проведення пленарних засідань слід приймати у встановленому Регламентом порядку. Голова комітету назвав конкретні цифри і факти.
Між тим, парламентарії з опозиційних фракцій (представники СДПУ(о), «Трудової України» та деяких інших депутатських об’єднань знов не реєструвалися) підтвердили висновок парламентського комітету роботою над законопроектами. До нинішнього порядку денного внесено 47 документів, переважна більшість із них — депутатські. Уже до 11.30 було прийнято позитивні рішення за результатами розгляду дев’яти документів. Прийнято два проекти постанов ВР про парламентські слухання — про стан та проблеми правового і соціального статусу сучасної української трудової міграції, а також про законодавче забезпечення розвитку буряко-цукрового комплексу в Україні. Обидві теми, як то кажуть, екстраактуальні. Секретар Комітету в закордонних справах Віталій Шибко нагадав про проблеми наших остарбайтерів і про відсутність загального механізму регулювання міграції трудової сили. Несолодке життя буряко-цукрового комплексу — у всіх на устах. Якщо раніше, за словами доповідача Василя Калінчука, ми входили до першої шістки світових імпортерів цукру, то нині мусимо завозити цукор-сирець з тростини. Повністю завантажені роботою лише тридцять цукрових заводів. Ці та інші аргументи звучатимуть у лютому наступного року під час слухань.
Депутати прийняли закон, яким подбали про поліпшення матеріального становища інвалідів війни. Ним збільшено виплати інвалідам, виведено ці виплати за межі прожиткового мінімуму, розширено коло осіб, яким виплачуватимуть додаткову допомогу — до нього включено учасників бойових дій.
Парламентарії також внесли зміни до законів з приводу переліку об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації, забезпечення своєчасної виплати заробітної плати, змінено закон про виконавче провадження, чим убезпечено розпродаж виконавчою службою державного і приватного майна за безцінь.
Прийнято також зміни до закону про Національну раду з питань телебачення і радіомовлення, уточнено джерела фінансування соціальних виплат та пов’язаних з ними адміністративних витрат тощо.
Задля збереження темпу роботи опозиційні депутати погодилися працювати без перерви, яку вимагали представники «Нашої України» і БЮТ. Причина з’ясувалася під час виступу представника «НУ» Миколи Томенка. Він від імені цих фракцій з парламентської трибуни заявив, що влада оголосила канікули для злочинців і терор проти виборців, які підтримують кандидата у Президенти від «НУ». Нашоукраїнці і бютівці навели конкретні факти арештів і затримань правоохоронними органами представників опозиційних кандидатів у Президенти в Харкові, Києві, Сумах, Миколаєві та Чернігові. І в зв’язку з цим вимагають від Ради національної безпеки і оборони екстреного засідання за участю представників ВР, а також негайного звільнення міністра внутрішніх справ.