Два роки Україна бере участь у програмі Всесвітньої організації охорони здоров’я «Зміцнення потенціалу національних лабораторій, які здійснюють контроль за епідемічно значимими інфекціями». Боротьба із ними неможлива без чіткої взаємодії тріади фахівців — інфекціоніста, епідеміолога і бактеріолога, зазначили учасники міжнародної наради, присвяченої удосконаленню діяльності таких лабораторій.
Фахівці зазначають високий і стабільний епідемічний потенціал деяких особливо небезпечних інфекцій. Не є винятком Донецька область, яка має свої регіональні особливості. Найбільше тривожить медиків ситуація із захворюванням на туберкульоз (щороку реєструють понад 3 тисячі нових випадків) та ВІЛ-СНІД (вже виявлено близько 22 тисяч інфікованих).
Під пильним наглядом санітарних лікарів області перебуває холерний вібріон. Хоча останніми роками випадків захворювання на холеру і не зареєстровано, цього року в Україні 39 проб води підтвердили наявність вібріону. Із них 32 проби взято на території Донеччини. Тобто потенційна небезпека зберігається — так само, як і імовірність зараження лептоспірозом, туляремією, хворобою Лайма, сказом, сибірською виразкою.
Вчасна і точна діагностика потребує грунтовної матеріально-технічної бази. Між тим термін експлуатації понад 70 відсотків обладнання перевищує 10 років. Брак сучасних експрес-методів діагностики особливо відчутний у нинішніх умовах, коли медикам доводиться протистояти не просто небезпечним інфекціям, а подекуди й біотероризму.
За словами представника України в комісії із питань моніторингу, верифікації та інспекцій Ради безпеки ООН Аркадія Анісімова, незалежно від тактики приховування досліджень у галузі біологічної зброї майже завжди цьому процесу супутній один і той самий слід — поява підозрілих спалахів інфекційних захворювань. Такими підозрілими випадками дослідники вважають, зокрема, спалах «сибірки» у Свердловську в 1979 році, епідемію SARS у Китаї в 2004-му та інші. Вчасне і повне розслідування кожного випадку слугуватиме міжнародній безпеці і стане важливим заходом протидії загрозі біотероризму, зазначили учасники конференції.