Кіровоградськими судами завершено розгляд двох резонансних кримінальних справ за звинуваченням у бандитизмі. Організаторів та членів банд засуджено до різних термінів позбавлення волі з конфіскацією майна.
Банда гр. О. діяла на території Кіровограда та області з квітня 2001 року і була викрита працівниками управління по боротьбі з організованою злочинністю УМВСУ в області у березні 2002 року. 42-річний ватажок до того, як організував банду, мав солідний кримінальний досвід — п’ять судимостей за крадіжки, грабежі, втягнення неповнолітнього у злочинну діяльність, незаконне носіння, зберігання, виготовлення та збут холодної й вогнепальної зброї, боєприпасів і вибухових речовин.
Об’єктами злочинних посягань угруповання обирало індивідуальне майно заможних громадян та колективне майно сільгосппідприємств області. Залежно від розмаху скоєних бандою злочинів збільшувалася і її чисельність — від трьох до п’ятнадцяти членів. Майже всі вони раніше притягалися до кримінальної відповідальності, а дехто — не раз. Судом розглянуто 15 епізодів діяльності банди — розбійні напади та крадіжки. Усі вони повністю доведені.
Так, у травні 2001 року із домоволодіння мешканця обласного центру бандити викрали гроші й цінності на 94 тисячі гривень; у листопаді того самого року в селі Губівці Компаніївського району зі складу агрофірми «Золотий колос» викрали цукор та інші матеріальні цінності на 28 тисяч гривень; через два дні члени банди, одягнені у міліцейську форму, скоїли розбійний напад на домоволодіння мешканця села Панчеве (Новомиргородський район), заволоділи його документами, печаткою та майном на суму 48 тисяч 707 гривень.
Вироком місцевого суду Кіровського району Кіровограда організатора й ватажка банди гр. О. визнано винним у скоєнні низки тяжких злочинів і призначено покарання у вигляді 14 років позбавлення волі. Десятьом членам банди, які постали перед судом, призначено різні терміни покарання: від 12 до 14 років позбавлення волі.
Майже рік судовою палатою у кримінальних справах Апеляційного суду Кіровоградської області слухалася кримінальна справа за обвинуваченням у бандитизмі Олександра Ш. — організатора двох банд, які з осені 1999 року по липень 2002 року діяли на території Кіровоградської, Житомирської, Черкаської та Київської областей.
Організатору та керівнику бандитських угруповань Ш. 46 років, він колишній армійський підполковник, учасник бойових дій в Афганістані, з 1993 року розшукувався органами внутрішніх справ Росії, а з 1996 року — правоохоронцями України за скоєння тяжких злочинів. Судом доведено вбивство Ш. у придорожньому кафе в Улянівському районі київського підприємця та майже двадцять розбійних нападів, скоєних членами організованих ним банд.
Тактику бандит вибрав переконливу. Тримаючи майбутню жертву під прицілом пістолета, Ш. показував їй журнал «Авто-профі» із своїм фото у рубриці «Їх розшукує міліція», показував також фото безвісти зниклих людей, стверджуючи, що це — справа його рук. У шокованих потерпілих забирали гроші, золоті вироби, інші цінні речі.
Затримали членів банди у серпні 2002 року. Правоохоронці під час затримання вилучили пістолети «Вальтер» та «Беретта», дві мисливські та одну малокаліберну рушниці, набої. А також папки з накопиченим матеріалом про діяльність інших банд, які Ш. ретельно збирав, вивчав та використовував у своїй злочинній діяльності.
Вироком апеляційного суду Кіровоградської області Ш. засуджено до 15 років позбавлення волі. Ще одного члена його банди — до 5 років позбавлення волі. Третій співучасник до суду не дожив, місяць тому помер у слідчому ізоляторі. Четверо членів банди Ш. уже відбувають покарання згідно з рішенням Житомирського Апеляційного суду.
Наталія АЛЄКСЄЄНКО,прес-секретар прокурора 
Кіровоградської області.