П’явок вирощує у своєму помешканні на дев’ятому поверсі багатоповерхівки Володимир Болотін. Нині їх у нього майже 30 тисяч! За півтора місяця буде 50 тисяч!
Про зцілювальні властивості п’явок Володимир Мойсейович знав ще з дитинства, яке пройшло у Прилуках: сусідка знімала ними головний біль у свого чоловіка — колишнього фронтовика. На початку 2000-го за дозволом Міністерства екології В. Болотін, зробивши певний фінансовий внесок у держбюджет, відловив в одному з боліт Придесення 2000 п’явок. І сьогодні він чи не єдиний в Україні володар унікальної колекції кровососів.
На жаль, у Чернігові поки що гірудотерапія — лікування медичною п’явкою — тільки у зародковому стані. Практикують її здебільшого в міській лікарні №3. Там уже лікують п’явками бронхіальну астму, серцево-судинні захворювання, артрит, жіноче безпліддя, тромбофлебіт, остеохондроз. Співпрацюють з Болотіним, бо його підопічні не спричинюють алергії.
— Але люди більше довіряють таблеткам, ніж п’явкам, — каже Болотін. — А насправді їхні зцілювальні можливості дуже великі. По-перше, смокчучи кров, п’явка поліпшує кровообіг в ушкодженому органі. Адже ліки, наприклад, розчиняються у всьому організмі — якусь його частину лікують, а решті — найчастіше шкодять. А тут усе максимально діє на оздоровлення ураженого хворобою місця. По-друге, її слина, потрапляючи в організм, дає значний лікувальний ефект. П’явка вприскує у кров дуже корисні речовини, які не можуть замінити заводські пігулки, зокрема гірудин. Він сприяє розчиненню крові, що дуже важливо для людей, які перенесли інфаркт, інсульт. По-третє, п’явки поліпшують склад крові й підвищують імунітет, убивають інфекцію. По-четверте, вони відчувають і самі знаходять на тілі людини біологічно активні точки і впливають на них так само, як голкотерапевт.
— П’явки у нашій сім’ї лікують щитовидну залозу, гінекологічні захворювання, — продовжує В. Болотін. — Особливо вони незамінні, коли з’являються шкіряні хвороби, післяопераційні проблеми. Дуже легко лікують гайморит.
Володимир Мойсейович бідкається: у медичних закладах прихильно ставляться до його починання і користуються вже його п’явками, але надати хоча б дві кімнати для утримання більш як сотні трилітрових банок із живністю поки що не спромоглися.
Чернігів.