Факультетові журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка виповнилося 50 років. Сьогодні в актовій залі зберуться разом студенти і наставники, численні гості, випускники і читачі.
Коли співставляєш творчу і наукову біографію факультету із самореалізацією його випускників, можеш цілком щиро освідчитися в любові й пошані до своїх «пенат». Не одне покоління випускників дістає грунтовну освіту, а ще — реальні шанси уже під час навчання віднайти «ліхтарик» для пошуків власної колії в житті.
«Кузня вільнодумців» цілком підтвердила цей свій високий «титул» наприкінці 80-х — початку 90-х років. Цілком закономірно, що двоє представників факультету —Йосип Лось та Михайло Присяжний — стають депутатами обласної ради першого демократичного скликання, очолюють депутатські комісії, стають членами президії, працюють під безпосереднім керівництвом В’ячеслава Чорновола.
— Це був час визначення позицій і серед професорсько-викладацького складу, і серед студентства, — розповідає декан факультету журналістики доцент Михайло Присяжний. — Наші викладачі та вихованці мали причетність до творення так званої неформальної преси. Підтримували і розбудовували громадсько-політичні новоутворення.
Із професорами Володимиром Здоровегою, Антоніною Сербенською, Михайлом Нечиталюком, Борисом Потятинником та іншими можна говорити ... про все. Вони легкою ходою думки переступають через вікові та ментальні дистанції. З ними цікаво. Це називається магією особистості.
Нині на факультеті функціонують чотири кафедри: української преси, зарубіжної преси та інформації, радіомовлення і телебачення, мови засобів масової інформації. У 2004 році на факультеті створено спеціалізовану раду для захисту кандидатських дисертацій. Факультет має навчальну телерадіостудію, обладнану сучасною апаратурою, кабінет комп’ютерного дизайну. Як окрему установу створено Інститут екології інформації (керівник — професор Борис Потятинник), який веде цікаві дослідження, має власну наукову періодику.
Сьогодні під час урочистостей буде нагода підсумувати пройдений шлях і поквапитися далі. Бо такий час. Відстанеш на півкроку — і неминуче опинишся в учорашньому дні. А ювіляр живе днем завтрашнім...
Львів.
Від редакції: колектив газети «Голос України», де успішно працюють і стажуються випускники і вихованці факультету журналістики, щиро вітає колег з ювілеєм. Многая літа!