На україно-білоруському кордоні на Чернігівщині — нова прикордонна застава. На свято відкриття прийшли всі жителі села Задеріївка (на його території й розташована застава). Поява тут загону прикордонників означає, що з’являться нові робочі місця, які непогано оплачуватимуться. Присутній на відкритті Голова Державної прикордонної служби України генерал-полковник Микола Литвин пообіцяв селянам, що до служби на заставі залучатимуть контрактників.
Голова Чернігівської обласної державної адміністрації Валентин Мельничук, спілкуючись із селянами, заявив, що заставу поставлено для того, щоб не допустити на територію України злочинців, контрабандистів, нелегалів. Стосовно останніх у задеріївців особливий досвід. Люди тут знають чимало історій про те, «як з лісу зимою прикордонники виводять чорношкірих: голодних, у капцях, з дітьми, закутаними у простирадла». Як правило таких «шукачів щастя» депортують або відправляють до міграційних таборів.
Ситуацію з біженцями Микола Литвин прокоментував так: «Уперше цього року в державний бюджет закладено кошти (хоча й невеликі) на проживання та депортацію нелегалів. Ми робимо все можливе, щоб утримувати їх і за рахунок бюджету, і за кошти різних міжнародних організацій». На запитання про те, чи збільшилася останнім часом кількість біженців, зокрема з Північного Кавказу, Микола Литвин відповів: «Загрозливих тенденцій нині немає. Спостерігається лише збільшення кількості біженців з країн СНД на нашому західному кордоні».
Однак відкриття однієї застави на північному та східному кордонах докорінно не змінить ситуацію. Відомо, що кордони України з Росією та Білоруссю практично прозорі. За словами Миколи Литвина, ці кордони облаштовуються планово. Цього року вже почали працювати чотири нові застави і ще вісім планується відкрити.