Восени біля Синевирського озера вся Міжгірщина традиційно збирається на міжнародний фольклорно-етнографічний фестиваль «На Синевир трембіти кличуть».

Далекоглядні верховинці дедалі частіше влаштовують для своїх численних туристів всілякі фольклорні дійства та забави. Їх організаторами є Міжгірська районна держадміністрація, ЗАТ «Закарпаттурист» і фірма «Автосвіт».

Головна мета — привабити потенційних інвесторів для розбудови туристичної інфраструктури. Адже половина земель району — заповідні місця, які мають чимало пізнавальних маршрутів, цікавих будь-якої пори року.

— Власними зусиллями та за сприяння Карпатського фонду ми назбирали чимало інвестиційних пропозицій, з якими вже працюють більш як тридцять підприємств та організацій, — сказав на відкритті фестивалю голова райдержадміністрації Іван Юрик.

За кошти інвестора до початку нинішнього літа було відремонтовано і один з відомих об’єктів — туристично-оздоровчий комплекс «Синевирське озеро». Тому гості та туристи, що приїхали на фестиваль, змогли розміститися у кімнатах з усіма зручностями та сучасними інтер’єрами.

— Відпочиваючих дедалі більше цікавлять не лише чудові гірські краєвиди, затишні готелі, а й змістовна культурна програма, — розповів директор фірми «Автосвіт» Ігор Монько. — Саме фестивалі дають можливість ближче ознайомитися із самобутнім побутом і мистецтвом горян, неповторною музикою та піснями. Тому самодіяльні колективи стають постійними учасниками в організації дозвілля.

Такі фольклорні шоу, як «Верховинські забави» та вечори відпочинку «Забави аж до рання», вже здобули популярність. Саме ними далеко за північ закінчився і цей фестиваль. Високо в гори над веселим велелюддям злітали чарівні мелодії троїстих музик та закличні сурми гуцульських трембіт...

Закарпатська область.