Сотні туристичних груп й безліч поодиноких мандрівників з великих міст України минулими вихідними заполонили історичний центр Ужгорода. Замок, музей народної архітектури й побуту, тиха набережна Ужа з найдовшою в Європі липовою алеєю, десятки найрізноманітніших кав’ярень, знані ресторани, старовинні вулички, що зберегли атмосферу минулих століть, — усе це тішить туристів з Києва, Харкова, Дніпропетровська, Донецька, Одеси і навіть Львова...

— Туристів дуже багато, — каже керівник Ужгородського турінформцентру Вікторія Малеш. — Оскільки вже відцвіли сакури, то ми пропонуємо, окрім Ужгорода, відвідати долину нарцисів біля Хуста (на знімку), Синевирське озеро і фестиваль бограчу в селі Косине Берегівського району — там басейни з термальними водами. Хочу наголосити, що берегівська влада попрацювала чудово. А от Ужгородський міськвиконком чомусь без попередження туроператорів на тиждень раніше провів свято вина й меду, чим позбавив туристів нагоди насолодитися витворами виноробів й пасічників... Пізня поінформованість завдала негативу. Туристи переважно залишилися розчаровані.

Уперше до Ужгорода приїхала й організована група китайських мандрівників. Проте не було жодного білоруса — їм не рекомендують їхати до України. Впало в око й те, що молоді туристи, щоб побачити всю красу Карпат, віддають перевагу активному відпочинку: поселяються в Ужгороді, беруть на прокат велосипеди, сідають на електрички, виходять на гірських станціях Воловець, Скотарське, Лавочне і подорожують двоколісними навдивовижу цікавими селами й підполонинними стежками.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.