Одещина відзначила 60-річчя визволення від німецько-фашистських загарбників
Цей ювілей розтягся в часі з ранньої весни й до останніх днів літа, тобто на термін, який знадобився радянським військам у 1944 році, щоб розпочати й завершити визволення Одещини від ворожої окупації. По мірі того, як 60 років тому воїни-визволителі просувалися від Південного Бугу до Дністра, а потім і до Дунаю, райони, міста і села регіону відзначали дати свого визволення від чужоземної наруги, передаючи одне одному спеціальне знамено — символ обласної естафети пам’яті.
Тепер центром урочистостей стало придунайське село Владичень, що в Болградському районі, — останній з населених пунктів Причорномор’я, звідки було вигнано загарбників. Саме сюди з’їхалися численні гості, щоб вшанувати ветеранів, послухати їхні розповіді про героїчне минуле, поговорити про прийдешнє.
В пам’ять про воїнів-визволителів у Владичині піднеслися ввись дві стели з барельєфами солдата, матроса й селянки, які витримали всі випробування і перемогли. Події, пов’язані з 60-річчям визволення, відбулися і в інших місцях. До Одеси на міжнародний зліт з’їхалися делегації з усіх 13 міст-героїв СНД. Вони відвідали місця бойової слави, зустрілися з керівниками міста, вийшли на судні у відкрите море, щоб вшанувати пам’ять загиблих моряків, для гостей дали концерти одеські митці.
Урочистості й концерти, спортивні змагання, народні гуляння відбулися в Ізмаїлі, Болграді, інших населених пунктах Причорномор’я.