Якщо в більшості абітурієнтів усі хвилювання і тривоги, пов’язані з вступом у різні вузи, уже залишилися позаду, то курсанти-першокурсники Донецького юридичного інституту МВС України мають витримати ще один іспит — КМБ. Ця абревіатура розшифровується як курс молодого бійця.
— Приблизно 90 відсоткам молодих людей, які вступили до нас, не довелося служити в армії, вони прийшли прямо із шкільної лави, — каже ректор інституту полковник міліції Віктор Бесчастний. — Але набуття таких якостей, як дисциплінованість, здатність прийти на допомогу, уміння працювати в колективі, життєво потрібне тим, хто обрав для себе міліцейську професію.
Ну а першим кроком до нового життя в погонах для учорашніх школярів, що ледь випурхнули з-під батьківського крила, є саме КМБ.
Протягом кількох тижнів для 400 майбутніх офіцерів міліції, у тому числі 47 дівчат, які приїхали із усіх областей України, починається життя за новими правилами. Твердий, розписаний буквально по хвилинах розпорядок дня не залишає часу на байдикування.
Підйом о шостій ранку, фіззарядка, сніданок, шикування, різні заняття, тренування. Отож до «фінішу» приходять, на жаль, не всі: зазвичай кілька осіб, не витримавши іспитів, забирають документи і ідуть на платне «цивільне» відділення... Заради справедливості зазначимо, що командири намагаються не лише завантажити своїх підопічних, а і дати їм можливість цікаво відпочити і реалізувати себе, влаштовуючи для цього товариські матчі, виступи місцевої команди КВК... А для того, щоб розвіяти усі хвилювання і тривоги, через десять днів Донецький обласний збірний пункт, де все і відбувається, розчиняє ворота. На день відкритих дверей з’їжджаються батьки новобранців. Зрозуміло, що мами, змахуючи сльози і притискаючи до себе швидко змужнілих і незвично серйозних дочок і синів, не пропустять нагоду побалувати своє чадо чим-небудь смачненьким. Для батьків і матерів вони завжди залишаться дітьми. Незалежно від віку і кількості зірок на погонах, що заслужать за свою майбутню міліцейську кар’єру.