У вівторок, 6 травня, під час перебування на Чернігівщині голова Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти Лілія Гриневич у приміщенні Новошляхівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів зустрілася з освітянами Козелецького, Носівського та Ніжинського районів. У ході зустрічі йшлося про якість середньої освіти та відповідність підручників, існування сільських малокомплектних класів та шкіл, започаткування інклюзивного навчання, позакласну роботу зі школярами тощо.

Учителі Носівщини також торкнулися питання функціонування літніх таборів. Лілія Гриневич вважає, що вони потрібні, адже забезпечують перебування дітей під наглядом у період канікул, коли їхні батьки на роботі. Проте її позиція полягає в тому, щоб перебування школярів у цих таборах вважалося виключно відпочинком, а не їхнім оздоровленням.

На зустрічі з керівництвом вищих навчальних закладів І-ІІ та ІІІ-ІV рівнів акредитації області та студентством чернігівських вузів, яка відбулась у приміщенні Чернігівського національного технологічного університету, голова комітету розповіла про схвалений парламентом у першому читанні законопроект «Про вищу освіту». Політик підкреслила, що головною метою прийняття нової редакції закону є якість освіти відповідно до міжнародних стандартів. Цей законопроект передбачає децентралізацію управління вищою освітою, кадрову та академічну автономію вишів, сприяє підвищенню якості освіти, що, у свою чергу, дасть змогу українським вузам бути конкурентоспроможними на міжнародному ринку праці.

 

Чернігів.

Дослівно

Голова Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти Лілія Гриневич: «Проект закону «Про вищу освіту» руйнує монополію впливу Міністерства освіти і науки України на вищі навчальні заклади, створює умови для незалежності університетів. Він є передумовою академічної свободи викладачів і студентів».