У Талалаївці є місцева знаменитість — слюсар аварійно-експлуатаційної служби газового господарства Микола Степанович Цілина. А здивував він земляків тим, що у північній області України вирощує по тонні винограду 40 столових сортів на всякий смак. І все це на невеличкому клаптику городу — 15 соток — у райцентрі!
Виноградар зайнявся улюбленою справою років з 20 тому. Закортіло такого винограду, який бачив під час служби в армії під Одесою. Та на Чернігівщині він розвивається погано, переважно родять кислі сорти з дрібними плодами.
Микола Степанович почав читати садівничу літературу, експериментувати з різними сортами. Їздив за деякими навіть до Оренбурга. Загалом за ці роки випробував на своїх ділянках майже 150 сортів. Тепер на подвір’ї, на городі прижилися десятки з них, які не тільки вижили у прохолоднішому кліматі, а й дають непоганий урожай.
Я був вражений, як ощадливо і дбайливо використовує кожен метр землі її господар. Частина городу акуратно поділена на 10 виноградних галерей. Вони високі, та сонце дістає і просвічує між ними нижню частину землі, на якій посаджено полуниці, іншу городину. Господар називає галереї виноградними шпалерами.
— Під кожною я вирив траншейки глибиною 80 і шириною 80 сантиметрів, — ділиться досвідом Микола Степанович. — Заповнив органічним добривом. Це дає велику поживу для винограду. На зиму його відростки обрізаю, зв’язую залишок у пучок. І прикидаю землею — тоді виноград не вимерзає і добре родить наступного року.
Господар з дружиною Антоніною Василівною отриманий урожай винограду давить на соки, сушить. Щороку мають до 150 літрів виноградного вина. Солодкі плоди у льоху зберігаються аж до новорічних свят.
— Хоча у наших краях холодніше, ніж на півдні, — каже виноградар, — я переконався, що вирощувати його тут можна. Маємо навіть кілька переваг. Зокрема, у наших умовах не розвивається філоксера — головний шкідник винограду.
смт Талалаївка
Чернігівської області.