У Берлинському лісництві, що на Львівщині,відбулися обласні змагання звалювальників лісу
Професійний турнір  нагадував спортивні змагання. Тут також не останню роль відіграє  внутрішня зібраність, уміння зосередитися, рахувати секунди і водночас не випереджати час. На  "операцію" звалювання сосни відведено три хвилини.  Спочатку треба підрізати її під кутом  і  так  розрахувати  напрямок, щоб  звалене  дерево  опинилося якомога ближче до   кілочка, забитого в землю на віддалі 15 метрів. Максимальну кількість балів заробить той, хто зуміє  поцілити стовбуром у кілок і забити його в землю. Таке вдається  віртуозам.
За  учасниками змагань ревно  спостерігали і представники фірм, які  виробляють бензопили.  Українських виробників  серед них поки що, на жаль, немає.
Віддаль від кілочка до стовбура вимірювала  суддівська комісія на чолі з головним інженером «Львівлісу» Юрієм Гром'яком. Далі в хід іде  штангенциркуль — обмірюється глибина підпилу та ін. Це — один із етапів змагання.  Наступне завдання — вправно  і швидко зрізати тою ж пилою сучки на   стовбурах. 
Вітаючи гостей, генеральний директор об'єднання «Львівліс» Михайло Куть   наголосив, що такі змагання дають можливість відбирати кращих і вчитися у них, оскільки звалювання лісу — складна, пов'язана з ризиком справа. Організатори змагань подбали і про стимули для переможців. Найвправніший  звалювальник  Віталій  Кухта, який представляв  Радехівський держлісгосп, отримав 1000 гривень премії. Дмитро Данилів зі Сколівського держлісгоспу, окрім премії,  дістав  у подарунок  бензопилу від фірми «Штіль». А Бродівський держлісгосп, на угіддях котрого власне й відбувалися змагання, має підстави сподіватися на великі досягнення  свого працівника — наймолодшого учасника  змагань,  22-річного Володимира  Венгрина, котрий посів третє місце. Але Володимирові  є у кого вчитися, адже він працює в одному з найпотужніших в Україні держлісгоспів, відомому своєю школою фахівців. До слова, звідси «родом» і  генеральний директор, і головний інженер об'єднання «Львівліс». 
Бродівські лісівники вирощують і доглядають  ліс на території у  27 тисяч гектарів.  Тутешній лісозавод  устатковано найсучаснішим обладнанням, яке  забезпечує поглиблену  переробку деревини — від пиломатеріалів до столярних виробів. Загальна щомісячна вартість реалізованої продукції підприємства становить понад 1 мільйон гривень.  Середня зарплатня — 600 гривень.  А висококваліфікований звалювальник лісу може заробити  удвічі більше. Саме тут лісівники області й інших регіонів вивчають  досвід гармонійного поєднання зусиль з вирощування  та  раціонального використання лісу. У колективі, очолюваному  Михайлом Сірим, працює 520 чоловік. Держлісгосп   надійно  «підпирає»  і місцевий  бюджет, і владу, адже кожен десятий його працівник — депутат ради  того чи іншого рівня.
Бродівський держлісгосп — один із небагатьох в Україні, де заготовляють живицю, яку використовують у промисловості та фармації.
Незабаром у Тетереві, що на Київщині, відбудуться  всеукраїнські змагання звалювальників лісу, а  у вересні  аси поїдуть до Італії, де відбудуться міжнародні змагання.  Нині до них готується  закарпатець, працівник Міжгірського держлісгоспу Михайло Маркович. На Львівщину його запросили для показових виступів, і Михайло показав справжній вищий пілотаж — зрізана ним сосна поцілила точнісінько в кілочок.
— Для мене звалювання дерев — це як спорт, — каже він. 
Тож побажаймо  українській команді удачі на італійських просіках. 
Львівська область.