Протягом минулих вихідних в Ужгороді тривав перший міжнародний фестиваль сатири та гумору «Карпатський словоблуд-2004». Ініціатором і натхненником фестивалю став власник корчми «Деца у нотаря» — кандидат філологічних наук, лауреат конкурсу політичної сатири «Золота ратиця» Павло Чучка.

У ньому взяли участь Богдан Віславський з Сербії, Євген Дудар, Лесь Подерев’янський, Діана Юраш з Києва, Олександр Гаврош з Ужгорода, Юрій Винничук зі Львова, Мар’ян Райтар з Польщі, Теодор Попович з Румунії. Всього «фестивалило» майже півтисячі прихильників гумору й сатири. Учасники змагалися в кількох номінаціях. У першій — «Явлення автора народу» переможцями стали Микола Горняк із Словаччини, Микола Савчук з Коломиї та Владімір Кочіш із Сербії. Окремий приз — двотомник творів Євгена Дударя — автор підніс наймолодшому учасникові фестивалю Ігореві Іваніву з Рахова.

У своєрідному конкурсі-огляді весільних старост (на кращий тост) на найвищій сходинці — Тарас Гамага з Ужгорода. Друге й третє місця журі присудило тячівцям Івану Ковачу та Василеві Маровді. Спеціальний приз від Євгена Дударя дістався Ігореві Дзядигові із Золочева Львівської області.

Переможцями конкурсу «Українці — на Місяць!» визнано збірні КВК Ужгорода, місцевої гімназії та Олександра Лішка з Ужгорода.

А ще — нерегламентованим у часі був вечірній конкурс анекдотів і фіглів-жартів «Вільний блудофон», в якому міг взяти участь кожен, хто бажав.

У програмі фестивалю пройшли гала-концерт, творчі виступи гостей фестивалю і пивний путч — атракціон «Загаси вогонь пивом «Оболонь».

— Фестиваль — це прагнення піднестися вище звичного шароварно-галушкового гумору до рівня інтелектуального, — сказав Павло Чучка, — бо ми здебільшого послуговуємося російськомовним гумором і сатирою.

Євген Дудар додав:

— Не може бути гумору міського і сільського. Гумор є або талановитий, або бездарний. Подивімося, чим заповнені приватні телеканали. Чи чуємо гумор українською? На «Вишневі усмішки» не приходять ні телебачення, ні радіо. Замість цього на телеекранах — засилля примітиву, сміття у вигляді КВК. І на нас ще й непогано заробляють...

...Приз абсолютного «Карпатського словоблуда-2004» цього разу повіз до Словаччини Микола Горняк.