Примусовий розрив економічних зв’язків відчувають на собі дедалі більше господарств півострова
 
У мешканців Криму, котрі найпалкіше виступали за приєднання до Росії та затято підтримували окупантів, починає «у горлі сохнути». І зовсім не через «радість та захоплення від отримання безпеки» (вираз штатного кремлівського пропагандиста Дмитра Кисельова). Просто раптову «радість» нема чим запити — це вже визнають і в Москві, і в Сімферополі. Бо на півострові не уклали договорів на постачання дніпровської води з Північно-Кримського каналу, і навіть не розрахувалися за минулий сезон. Маємо наслідки: проросійські телеканали повідомляють про дефіцит питної води у степовій частині півострова — до міста Старий Крим її тепер взагалі підвозять автоцистернами, а до нечисленних колодязів городяни займають чергу вже з п’ятої ранку — хто прийшов пізніше, тому дорогоцінної вологи може просто не вистачити. І що спекотніше ставатиме на вулиці, то відчутнішим буде цей дефіцит: нині тільки припекло, а далі насувається справжнє пекло.
Перший заступник голови маріонеткової Ради міністрів АРК Рустам Теміргалієв розповідає про модернізацію артезіанських свердловин і пробиття нових для задоволення потреб земляків у воді. Та от у чому біда — запаси підземних вод там досить обмежені. А малі річки, воду з яких скеровують до каналу, влітку майже пересихають. Сам Теміргалієв у інтерв’ю телеканалу Росія 24 відверто визнав, що це дозволить додати максимум двісті тисяч кубометрів Н2О на добу, або 73 мільйони кубометрів щороку. А такі обсяги, зрозуміло, компенсують лише мізерну частину з тих 1—1,7 мільярда кубометрів води, які надходили сюди з Північно-Кримського каналу.
Водогони у селах та містах окупованого півострова, може, й не пересохнуть остаточно. Але без такого «допінгу» кримці втратять дві третини врожаїв зернових та овочів, і повністю — рисівництво. Для вирощування цієї культури чеки треба спершу заливати водою, а цистернами їх не заповнити.
Хоча деякі російські засоби масової інформації і тут дурять обивателів, подаючи новину у «кривому дзеркалі» так, наче від цього більше втратить Україна. Через анексію Криму вона нібито буде приречена тільки імпортувати рис за валюту. А скидати дніпровську воду до Чорного моря — то, мовляв, узагалі «варварство» й невиправдане розбазарювання природних ресурсів. Проте кремлівські агітатори, як і в численних випадках до того, звично видають бажане за дійсне.
Науковці стверджують: урожай можна наростити
 
Правда у тому, що Україні рису власного виробництва ніколи не вистачало. Фахівець з рисівництва, доктор сільськогосподарських наук Раїса Вожегова підрахувала: для задоволення норми споживання у чотири кілограми на душу населення нам треба збирати 292 тисячі тонн рису-сирцю, а маємо в середньому близько 86 тисяч тонн на рік. І частка кримського рису-сирцю — це 55,2 тисячі тонн, тобто не сто відсотків, а майже дві третини. Ще 30,8 тисячі тонн постачають на внутрішній ринок аграрії Херсонщини та Одещини, котрі готові у лічені роки наростити виробництво «білого золота», і компенсувати втрату частини врожаю.
— Якщо кримський рис на ринок не надходитиме, ціни на рисову крупу можуть зрости. Але це означає, що аграріям південних областей стане вигідно збільшувати площі під культурою. До того ж рис і так прибутковий: у найгірші роки рентабельність його вирощування сягає 25 відсотків, а в кращі — і до ста відсотків доходить. От і ми створюємо нові чеки: торік під них відводили 1300 гектарів поливних земель, а нинішнього року — вже 1800. Та й інші виробники свого шансу не оминають: рис тепер вирощують не тільки в Скадовському та Каланчацькому районах області, а й у Голопристанському. Якщо ж використати під рисові плантації так звані поля-супутники біля зрошувальних каналів та відновити всі занедбані після ліквідації колгоспів та радгоспів системи, площі під рис на Херсонщині протягом трьох років можна розширити майже у півтора разу — з нинішніх 12,5 тисячі гектарів до принаймні 18 тисяч, — переконаний директор Інституту рису НААН України (Скадовський район), кандидат сільськогосподарських наук Володимир Дудченко. — Чималі резерви для цього є і на Одещині.
Керівники сільгосппідприємств та науковці Херсонщини в один голос кажуть: за умови використання нових технологій і високоврожайних сортів, Україна має можливість у стислий термін не тільки наростити площі для повного відшкодування втрат кримського рису, а й помітно збільшити врожаї. Була б тільки вода: адже кожен гектар рисового чеку «випиває» її аж тридцять тисяч кубометрів за сезон. Та води у нас досить, а чи вирощуватимуть рис у Криму — то питання. І, до слова, тій же Російській Федерації буде непросто забезпечити рисом населення окупованого півострова: виробництво цієї культури на території РФ так само не покриває потреби у рисовій крупі, як і в Україні.
 
Життєдайна волога самим потрібна
Якщо скоротити поставки дніпровської води до Криму, її вистачить для розширення «материкових» площ під вирощування рису, ще й залишиться. І скидання цього істотного залишку в Чорне море буде не «варварством», а справжнім порятунком для дельти Дніпра. Нині вона перетворюється на болото — русла притоків головної української річки заносить шаром мулу, нерестові озера та єрики забиті гнилими водоростями, основний суднохідний фарватер треба постійно чистити, аби він не змілів до такого стану, що суховантажі по ньому ходити не змогли б. Для задоволення потреб Криму в питній воді Каховська ГЕС зменшує скидання води з верхнього б’єфу, й накопичує її у рукотворному морі. А екологи й фахівці з управління «Херсонрибоохорони» просто криком кричать: створення умов для природного нересту риби потребує паводку, тоді як ГЕС у посушливі роки обмежується скиданням всього 700—1,2 тисячі кубів води на секунду замість мінімально необхідних 2—2,4 тисячі кубів.
Захисники навколишнього середовища з цього приводу регулярно зверталися до уряду, керівників держави, та відповідь завжди була одна: риба не головне, бо Крим потребує води. То, може, пробив час переглянути пріоритети і підвищити обсяги скидів у пониззя Дніпра, аби річка перестала замулювалася, і в ній відновилося повноцінне життя?
А якщо вже Росія самовпевнено береться забезпечувати основні життєві потреби населення на захопленій території, то нехай відшкодовує втрати, що їх завдає екології Північно-Кримський канал. І платить за цінний природний ресурс, скажімо, стільки ж, скільки пересічні українці на півдні платять за куб води з водогону — в середньому десять гривень, або один долар США. Керівництво РФ же не питає згоди України, коли самочинно й необґрунтовано підвищує вартість свого газу до 485 доларів за тисячу кубометрів. То чому Україна має діяти інакше у випадку з оплатою послуг каналу і не вимагати за цінний природний ресурс більше, ніж росіяни з нас хочуть отримати за голубе паливо? Без газу прожити можна, а от спробуйте-но прожити без води!
Херсонська область.
 
До речі
 
Агрофірма, що також спеціалізується на вирощуванні рису, подала проект створення у Каланчацькому районі Херсонщини спеціалізованого елеватору для зберігання 50 тисяч тонн «білого золота» з лінією для виробництва рисової крупи. Проект вже узгодила архітектурно-містобудівна рада Херсонської облдержадміністрації.
 
Факт
 
За даними управління цивільного захисту населення Херсонської облдержадміністрації, обсяги скидів води Каховської ГЕС у квітні нинішнього року коливалися від 1508—1609 кубометрів на секунду. 
 
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.
 
МІЖ ІНШИМ
 
Лісгоспи згорнули співробітництво з Нікітським ботсадом
 
Повністю відмовилися від практики купівлі в Криму посадкового матеріалу для збільшення площ зелених насаджень усі лісгоспи Херсонщини. І складнощі з розрахунками та постачанням товарів з окупованої території тут уже ні до чого: створення трьох власних розсадників на базі Голопристанського, Цюрупинського та Великокопанського лісових господарств дало змогу повністю забезпечити потреби краю навіть у сіянцях кримської сосни, акліматизованих для успішного виживання у посушливому кліматі Таврії. Тому з початку нинішнього року навіть за умов урізаного держбюджетного фінансування у південному степу змогли висадити понад три мільйони молодих сосон, білих акацій, ясена та сріблястого лоха, створивши 662 гектари нових гаїв.
А от якраз через проблеми з проходженням платежів обласне управління лісового та мисливського господарства змушене було згорнути майже п’ятирічне співробітництво з Нікітським ботанічним садом, де раніше цілими партіями купували декоративні види дерев та чагарників для маточного відділення розсадника у місті Гола Пристань. Начальник лісового відділу управління Леся Мельниченко каже, що гроші, призначені для Нікітського ботанічного саду, перекажуть дирекції Софіївського парку в Умані, звідки розсадник отримає ялівець, бересклет і падуб для майбутнього використання в озелененні міст і сіл Херсонщини. Для лісоводів це не просто «інвестиції у красу», а ще й досить вигідна справа: приміром, той же Голопристанський держлісгосп за продаж вирощеного тут декоративного посадкового матеріалу цьогоріч заробив понад 40 тисяч гривень, використавши їх для облаштування двох нових теплиць.
 
«Всихає» збір на розвиток виноградарства
У Таврії дедалі відчутніше «всихає» обов’язковий збір на розвиток виноградарства, садівництва та хмелярства. Головне управління Міндоходів Херсонщини доповідає, що 1905 підприємств краю, які займаються реалізацією алкогольних напоїв, з початку року сплатили 1,557 мільйона гривень у вигляді цього збору — менше, ніж по тисячі гривень на кожен суб’єкт господарської діяльності, і майже вдвічі менше, ніж за аналогічний період минулого року (2,812 мільйона гривень). На такі кошти навіть двох гектарів нової виноградної плантації нині облаштувати неможливо.
Хоча вино, коньяк, пиво та горілка у нас невпинно дорожчають — фіксовані відрахування у розмірі 1,5 відсотка від суми їхньої реалізації також начебто повинні збільшуватися, а вони, навпаки, падають: платники дедалі частіше штучно занижують обсяги реалізованої продукції, аби не ділитися доходами з державою. І на це є причина: фірми, котрі вирощують виноград та переробляють його на вино та горілку для оптового й роздрібного продажу, ще рік тому фактично перестали отримувати від держави «віддачу» від збору у вигляді відшкодування витрат на нові сади та плантації. Тому виробники воліють просто всіляко ухилятися від податків, а спиртним торгувати у тіні, нарощуючи оборотні кошти за рахунок «лівих» доходів. Й обсяги підпільного ринку тільки зростають: приміром, на складі однієї з агрофірм Білозерського району Херсонщини співробітники міліції знайшли одразу 230 тисяч літрів виноградної горілки, яка не фігурувала у звітності підприємства, і з якої не те що збору на розвиток виноградарства, а взагалі жодних податків надійти не мало!