Через безводдя та дефіцит кормів, які раніше постачали з материкової України, селяни окупованого Криму скорочують поголів’я худоби. Ще до настання курортного сезону в містах на півострові різко «підстрибнули» ціни і на яловичину, і на свинину, а молокопереробні підприємства відчули нестачу сировини. Як наслідок — на сусідню Херсонщину ринули закупівельники, котрі ладні платити за молоко значно більше, ніж представники місцевих заводів. Якщо «свої» купують молоко у постачальників по 3—3,5 гривні за літр, залежно від його жирності, то «гості» ладні викласти 4—4,3 гривні, до того ж готові приймати сировину в необмежених кількостях.

Однак посередникам, котрі працюють від господарських структур Криму, ладні збувати продукцію далеко не всі аграрії. Постачальники мають обґрунтовані сумніви у тому, що покупці вчасно розраховуватимуться із ними. Адже півострів перейшов на рублі, а херсонським селянам потрібні насамперед гривні для закупівлі тих-таки кормів, пального, ветеринарних препаратів. До того ж окупанти можуть «закрити» адміністративний кордон у будь-який момент, і перевозити гроші готівкою для молочних кооперативів взагалі стане неможливо. А безготівкові розрахунки між Херсонщиною та Кримом вже другий місяць, як фактично, заблоковані.

Щодо влади Херсонщини, то вона поготів не вважає такий «експорт» доцільним. І не з політичних міркувань, а просто тому, що молока не вистачає для задоволення власних потреб регіону. За даними департаменту агропромислової політики Херсонської облдержадміністрації, краю необхідно 350 тисяч тонн молока на рік, а виробляють у господарствах лише 316 тисяч тонн. І частину дефіцитної сировини ще закуповують молокопереробні підприємства Миколаївщини та Дніпропетровщини.