Наступного року громадськість відзначатиме 190-річчя від дня народження автора мелодії національного і державного гімну «Ще не вмерла Україна...». Михайла Вербицького. А 140 років тому пісня пролунала вперше.

У рамках підготовки до ювілею за ініціативи Львівської облдержадміністрації, науково-культурних товариств Галичини, за сприяння органів влади Підкарпатського воєводства Республіки Польща розпочато комплекс будівельних робіт на могилі видатного патріота, священика і композитора. Він похований у селі Млини Ярославського повіту. Саме там буде споруджено каплицю-пантеон за проектом львівського архітектора Івана Коваленка. Інженерно-проектні роботи виконали польські фахівці.

Голова Львівської облдержадміністрації Олександр Сендега звернувся до краян: «Ця будова є справою нашої національної гідності та честі. Настав час повернути данину пам’яті й гідної пошани великому українцю, чия безсмертна музика змушує хвилюватися мільйони українських сердець. Кому, як не нам, учасникам процесу політичного, соціально-економічного і духовного відродження України слід долучитися до спорудження пам’ятної каплиці отцю Михайлові Вербицькому та її відкриття до Дня незалежності України 24 серпня 2004 року. Нехай пам’ять про славетного українця, котрий прожив усе своє життя із щирою любов’ю до рідної землі, згуртовує нас навколо доброї справи, в якій кожний відчує свою особисту причетність...»

Доброчинні внески надходять на спецрахунок Львівської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури.

140 років тому вперше пролунала пісня, якій судилося стати гімном. Автором вірша, написаного в серпні 1862 року, був 23-річний Павло Чубинський, уродженець Київщини. А через два роки мелодію на ці слова написав священик Млинівської греко-католицької церкви отець Михайло Вербицький. Доля обох авторів у тодішній, розділеній між двома імперіями Україні, складалася драматично. Багато років імена авторів пісні-гімну замовчували. Їхні могили були занедбані.

Лише 1934 року на кошти односельців та студентського товариства «Боян» поставлено невеликий пам’ятник на могилі Михайла Вербицького. 1995 року його було реставровано. Нині могилу доглядають активісти товариства «Надсяння» зі Львова, а також українська громада Перемишля.

В інтер’єрі каплиці-пантеону буде використано ілюстрації, що відображають життя і діяльність Михайла Вербицького. Фасад прикрашатиме мідна ліра із гербом України. Першими меценатами майбутнього пам’ятника стали банки Львівщини. Збір доброчинних внесків триває.

Львів.