11 травня в Донецькій і Луганській областях планується проведення опитування-референдуму про входження регіонів до складу Дніпропетровської області. Про це повідомили в міжобласній раді територіальних громад Південного Сходу України.

Рада приступила до розгляду численних звернень голів органів місцевого самоврядування в Луганській і Донецькій областях до керівництва Дніпропетровської ОДА про включення конкретних районів і населених пунктів Донецької і Луганської областей до складу Дніпропетровської області.

— Ці заклики співвітчизників не залишилися без відповіді, — зазначено в повідомленні ради. — Донеччани і луганці розробили типовий проект такого звернення і почали роботу над їх прийняттям місцевими громадами.

У раді стверджують, що місцева влада не може виконувати свої обов’язки, тому що бандити й диверсанти тероризують і шантажують керівників органів місцевого самоврядування і територіальних громад. Вихід бачать у передачі управління всіма системами життєзабезпечення в руки адміністративних органів того регіону, де зберігається мирна стабільна обстановка.

Визначитися між федералізацією і соборністю

— Дніпропетровськ готовий простягнути руку допомоги, — підкреслюють в облдержадміністрації. — І держустанови області готові прийти на допомогу, взявши на себе відповідальність за ситуацію в Луганській та Донецькій областях, які зазнали терористичних атак.

У Штабі національного захисту зазначають, що до них надходить безліч свідчень незаконного відібрання майнових прав, квартир, машин, пограбувань банків, убивств підприємців, які скоюються бойовиками під прапорами «Донецької народної республіки».

У міжобласній раді додають, що в день проведення референдуму будуть організовані екзит-поли, які покажуть, який із двох референдумів набере найбільшу підтримку громадян.

На думку організаторів референдуму «Разом із Дніпром», у ході опитування громади зможуть визначитися, чи хочуть вони підкоритися волі ставлеників держави-агресора, що нав’язує Україні так звану федералізацію, яка веде до розколу й подальшого знищення нашої держави. Чи бажають змінити територіально-адміністративний устрій та увійти до складу Дніпропетровської області, що демонструє прагнення і має достатній потенціал для того, щоб надати допомогу територіальним громадам, які хочуть бачити себе у складі соборної, єдиної України.

Говоримо «Дніпро», маємо на увазі — життя

— Ми переконані в тому, що переважна більшість територіальних громад Донбасу підтримають курс Дніпропетровщини на мир, порядок і єдність, — заявив голова Центральної виборчої комісії референдуму «Разом із Дніпром» Михайло Лисенко. — Бо від цього залежать безперебійна робота органів соціального забезпечення, своєчасна виплата зарплат, пенсій, бюджетних трансфертів усіх видів, належне утримання і керування об’єктами соціальної інфраструктури й системами життєзабезпечення міст і районів.

Ініціатори заявляють, що діють винятково в рамках українського законодавства — на відміну від людей, які зазіхають на незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Звертатися до ЦВК референдуму можуть як територіальні громади після ухвалення відповідного рішення місцевою радою, так і пересічні громадяни.

Результати опитування матимуть консультаційний характер, але організатори обіцяють зробити їх репрезентативними. Адже, згідно із соціологічними опитуваннями, понад 70% жителів Донецької області бажають жити в Україні.

За словами члена ЦВК референдуму «Разом із Дніпром» з Луганщини Сергія Іванова, в його області існують депресивні регіони, де люди працюють у копанках і відчувають ностальгію за часами СРСР, але сільське населення Луганської області не бачить себе в Росії.

— Наскільки мені відомо, не більш як 30 відсотків луганців вибирають приєднання до Росії, — заявив він. — Ми вибираємо не між тим, буде столицею регіону Луганськ або Дніпропетровськ, а між життям і смертю.

Дніпропетровська область.

Довідково 

Центральна виборча комісія з проведення референдуму «Разом із Дніпром» не є державною структурою — це громадське об’єднання. Незважаючи на співробітництво із Центрвиборчкомом України, державні гроші на проведення референдуму витрачатися не будуть. За кошти підприємців Дніпропетровської, Донецької та Луганської областей друкуються 3,2 мільйона бюлетенів, у яких голосуючих попросять відповісти на запитання: «Чи підтримуєте ви входження вашої території до складу Дніпропетровської області?».