Дизайнерів, стилістів, модельєрів виховує Хмельницький загальноосвітній навчальний заклад №22, який спеціалізується на уроках трудового навчання. А ще під шкільний дах переселилася кафедра теорії і методики трудового і професійного навчання гуманітарно-педагогічного інституту Хмельницького держуніверситету. І тепер студенти вчать дітей, директор школи читає лекції студентам, а доценти і професори проводять школярам уроки праці.
Ідея об’єднання мала привнести в роботу обох закладів атмосферу творчості. А школа стала спеціалізованою з поглибленим вивченням дисциплін художньо-естетичного спрямування.
Який урок найпростіший і найприємніший? Той, на якому можна щось створити своїми руками. Але, відверто кажучи, до нової спеціалізації багато батьків поставилися скептично. Не тільки тому, що важко було уявити працю одним із основних шкільних предметів, а й тому, що не помічали у своїх чадах особливої схильності до творчості.
— Ми взяли за мету: кожного, хто сяде за парту, навчити творити, — розповів завкафедри Ігор Каньковський. — З початкових класів запровадили такі дисципліни, як ліплення, малювання, художня праця. Діти задоволені.
Шкільні коридори перетворилися на дитячу художню галерею. Адже у школі започаткували дитячий фестиваль образотворчого мистецтва «Подільський пролісок». Приходь, малюй, перемагай — і твоїй роботі гарантовано місце в галереї. До того ж завжди є на кого рівнятися: студенти — майбутні вчителі — теж представляють свої витвори. І не тільки художні.
Другокурсниця Тетяна Гарматюк з успіхом продемонструвала власну колекцію одягу на фестивалях моди, що проходили у Санкт-Петербурзі, Києві, Львові, Одесі, Харкові. А на запрошення відомих виробників одягу Таня вже побувала на стажуванні в Данії та Німеччині.
Коли говорять про майстра на всі руки, то таким справді можна назвати випускника цього факультету, бо практично немає матеріалу, з яким би він не вмів працювати. А головне — знає, як цьому навчити дітей. Бо ж такі популярні нині професії дизайнера, стиліста, модельєра починаються із звичайного шкільного уроку праці, де дитина бере до рук голку, аркуш паперу, клаптик шкіри, гілочку дерева, пелюстку квітки і починає творити...
Хмельницький.