З  сьомої ранку минулої неділі народний депутат України Віктор Борщевський проводить у Дніпропетровську безпрецедентну цілодобову і безстрокову зустріч з виборцями у ВАТ «Дніпромлин».

Підприємство не працює. Натомість весь його колектив дружно заступив на безперервну охорону свого комбінату. Щоб нікого сюди не пускати. Обласному центру, Дніпродзержинську та іншим районам області загрожує залишитися без борошна і хліба.

Кореспондентові «ГУ» на «Дніпромлин» вдалося потрапити 28 червня — в День Конституції. Віктор Борщевський заявив, що він достеменно не знає і не може спрогнозувати, коли закінчиться його зустріч з виборцями—працівникам ВАТ. Скільки треба, стільки й триватиме. Оскільки мета і вимога одна: не допустити свавільного й силового захоплення підприємства представниками ЗАТ «Укрзернопром». А таку гарантію, мовляв, відмовилися дати всі ті керівники обласної держадміністрації, міськвиконкому і міської прокуратури, які тут побували напередодні. Все йде до того, стверджує Віктор Борщевський, що «нескорений «Дніпромлин» намагаються підкорити, щоб привласнити, як це вже було в інших регіонах

Війна за напрочуд успішно працюючий «Дніпромлин» точиться вже три роки. Відтоді, як 26,4 відсотка акцій ВАТ, котрі належали державі, придбало ЗАТ «Укрзернопром». «Дніпромлин» до бюджетів різних рівнів щороку перераховує понад 6 мільйонів гривень. І колектив «місцевих» акціонерів, очолюваний Миколою Комишановим, не погоджується «продаватися». Отож поки даватимуть юридичну оцінку ситуації, «дніпромлинівці» взяли своє підприємство під захист.

Про сумнівні чи бодай спірні перипетії, котрі справді вирували й вирують навколо «Дніпромлина», можна і треба розповідати окремо. Акціонерному товариству не дають змоги навіть провести збори акціонерів. Рух акцій тимчасово припинено. Однак минулого тижня група акціонерів, котра зацікавлена привести на комбінат «Укрзернопром», чомусь отримала підозрілу можливість скликати «свої» збори. Та найдивовижніше інше: хоч за всіма документами в розпорядженні «стійких» акціонерів на цей момент перебуває 62 відсотка акцій, це не завадило ініціаторам зборів раптом оголосити, що нічого подібного — це вже наче вони володіють майже 78 відсотками. Що й дало привід Миколі Комишанову та Віктору Борщевському зробити висновок: чесних і порядних акціонерів ВАТ або серед білого дня та безкарно безпардонно обікрали, або намагаються обдурили, провівши явно зфальсифіковані збори. В обох випадках відверте беззаконня!

А оскільки органи влади та правопорядку не беруться швидко з’ясувати та перевірити сигнали-підозри «дніпромлинівців» і дати негайну, як у таких випадках належить, юридичну оцінку законності дій окремо взятої групи акціонерів, то й доводиться взяти в облогу-захист підприємство. Тим паче що гіркий досвід свідчить: там, де йдеться про власність та її перерозподіл, у нас зазвичай «пасують» перед новоявленими загребущими «капіталістами». Наче на початку ХХІ століття Україна будує дикий, ще печерний капіталізм. Рядові працівники—акціонери ВАТ «Дніпромлин» запевняли кореспондента «ГУ», що вони стоятимуть, з місця не зрушать, і не розійдуться до кінця. До перемоги. На часі створювати прецедент і показувати, що в державі є гордий народ. Бо відступати й нікуди —позаду інтереси та благополуччя країни, народу і колективу. Недарма ж кажуть, що млин меле — борошно буде. А неправедність «меле» — неминуча біда.

Дніпропетровськ.