У мальовничому куточку Чернігівщини, де панують лісова тиша та аромат соснової хвої, розташований санаторій «Остреч». У ньому затишно, негамірно — він розрахований насамперед на тих, хто полюбляє усамітнення, спокій, хоче побути наодинці з природою. Тут за кільканадцять метрів від спальних корпусів можна покупатися в лісовому озері, позагоряти на його піщаному березі. Зовсім поряд — березняк, сосновий бір. На галявинах — квіти, ожина, суниці. У санаторії всього 250 місць, що дає змогу кожному відпочивальнику сповна бути в центрі уваги персоналу, лікарів.
— В «Остречі» можна не тільки добре відпочити, а й непогано оздоровитися, — каже головний лікар санаторію Микола Сердюк. — Саме в нас можна відчути первозданний смак знаменитої мінеральної води «Остреч», яку добуваємо з глибини 850 метрів. Вона корисна при лікуванні хвороб опорно-рухового апарату, печінки, очищенні жовчних проток. Жива вода з низьким відсотком мінералізації чудодійно впливає на поліпшення самопочуття усіх відпочиваючих.
— Миколо Івановичу, у кожного санаторію є, так би мовити, своя візитка — відмінне лікування тих чи інших хвороб. Ваш заклад, до того ж, добре оснащений різноманітного гатунку медтехнікою. Хворі якого профілю у вас відчувають істотне поліпшення?
— Розташування нашого санаторію в лісі вже саме по собі сприяє оздоровленню. Але ми можемо й досить істотно та позитивно вплинути на стан тих, хто має захворювання органів кровообігу (хвороби серцево-судинної системи: міокардіодистрофія, атеросклероз коронарних судин з нечастими нападами, стенокардія без патологічних змін, гіпертонія І—ІІ ступенів, кардіоневрози). Також добре лікуємо хронічні бронхіти, тонзиліти, ларингіти, залишкові явища плевропневмонії, бронхіальну астму в стадії ремісії, пневмосклерози, неврози. Є в санаторію ще один важливий напрям — лікування гінекологічних захворювань, зокрема хронічних метроендометритів, периметритів, кольпітів, безпліддя, спричиненого запальними захворюваннями матки та придатків. Маємо офтальмологічний, фізіотерапевтичний, стоматологічний, гінекологічний кабінети, камеру штучного мікроклімату для лікування бронхіальної астми. Багато процедур пропонує наша водолікарня: мінеральні, хвойні, хвойно-сольові, морські, кисневі, перлинні ванни. До послуг відпочивальників — плавальний басейн, сауна, басейн вертикального хребетного витяжіння, підводний душ-масаж, кабінет мінеральних зрошень кишечнику.
— Як організовано проживання та відпочинок дітей і дорослих?
— Розміщуємо їх у 2- та 3-місних кімнатах з усіма зручностями. До речі, якщо двоє дорослих приїжджають з дитиною, то на дитячу путівку дається знижка 50 відсотків. Харчування в санаторії чотириразове для дорослих і п’ятиразове для дітей. За бажанням відпочивальників організовуємо екскурсії до Менського зоопарку, краєзнавчого музею, парку відпочинку тощо. У кімнатах є телевізори, холодильники.
— Усе це дорого коштує?
— Наш санаторій, якщо порівнювати з аналогічними, дешевий. Лікування, проживання та харчування дитини коштує 39—40 гривень на день, дорослого — 52—55. Замовити путівки можна на десять і більше днів за телефоном: 8-04644-2-14-00 (2-14-12).
— Як до вас добиратися?
— Наш санаторій розташований у Чернігівській області поблизу Мени, до якої прямують автобуси з Києва та Чернігова. Можна доїхати й залізницею спочатку до Бахмача, а потім до станції Мена.
Вів розмову Сергій ПАВЛЕНКО.
Мена
Чернігівської області.