Асоціація медичних сестер Яворівського району напередодні професійного свята провела конференцію, присвячену видатному лікареві, громадсько-політичному діячеві, письменникові Юрію Липі. Для багатьох він є уособленням великої любові, духовним еталоном...
Юрій Липа приїхав на Яворівщину з Варшави у 1943 році. Звідти українського патріота депортувала Армія крайова. Тут працював недовго, але встиг залишити по собі добру пам’ять і... болючу рану. Його по-звірячому закатували «визволителі» в серпні 1944-го. Дружина втекла з одною донькою, а другу — маленьку Марту — виховали чужі люди. Вона лише у
80-х роках дізналася, хто її батько, й багато зробила, щоб повернути його ім’я із забуття. Проте широкому загалові Юрій Липа маловідомий.
У селі Іваниках місцева громада за підтримки Українського лікарського товариства спорудила пам’ятник Юрію Липі. Видавництво «Каменяр» підготувало 10-томне видання творів видатного українця.
А ще Юрій Липа був дослідником фітотерапії. Свого часу за нестачі хімічних препаратів він не одному врятував життя, використовуючи трави. Його праці «Ліки під ногами» та «Фітотерапія» актуальні донині.