Вечірнє засідання 3 червня
Погоджувальна рада за участю Прем’єр-міністра України та Голови Фонду державного майна завершилася з тими само результатами, що й попередні міжфракційні перемовини стосовно приватизації металургійного комбінату «Криворіжсталь»: жодної конкретики досягнуто не було. Голова Верховної Ради Володимир Литвин запропонував розглянути законопроект про внесення змін до Закону «Про перелік об’єктів державної власності, що не підлягають приватизації» із зауваженнями Президента. Глава держави пропонував скасувати цей закон.
Міністр промислової політики Олександр Неустроєв пояснив це тим, що віднесення «Криворіжсталі» до об’єктів державної власності призведе до ненадходження коштів на розвиток комбінату та втрати інвестиційної привабливості підприємства. Показники приватизованих підприємств — «Азовсталі», «Заводу ім. Ілліча», «Запоріжсталі» та Донецького металургійного комбінату, за словами міністра, не відрізняються в гірший бік від показників «Криворіжсталі». Однак представники опозиційних фракцій виступали проти приватизації «Криворіжсталі», аргументуючи це політичними та економічними розрахунками. Народний депутат Володимир Матвєєв (фракція КПУ) висловив побоювання, що акції «Криворіжсталі» буде придбано винятково з метою перепродажу, як свого часу сталося з Миколаївським глиноземним заводом: нові власники не виконали взяті під час приватизації зобов’язання, й завод втратив 70 млн. доларів прибутку.
Комуністи та соціалісти запропонували провести голосування за цей законопроект в таємному режимі. Однак за це висловилися лише 209 депутатів. Не пройшла і жодна з пропозицій щодо самого законопроекту: ані президентська — про відхилення закону (195 — за), ані депутатська — про подолання вето (212 — за). Голова Спеціальної комісії ВР з питань приватизації Валентина Семенюк (СПУ) запропонувала такий компроміс: включити «Криворіжсталь» до списку номер два, тобто переліку об’єктів, які можуть бути корпоратизованими. Однак пропозицію повернутися до розгляду кількох раніше зареєстрованих у ВР проектів постанов щодо мораторію на приватизацію «Криворіжсталі» не було підтримано більшістю депутатів і це питання зняли з розгляду.
Наприкінці вечірнього засідання депутати прийняли в новій редакції зміни до Закону «Про врегулювання заборгованості за вкладами фізичних осіб-вкладників та інших кредиторів Акціонерного комерційного агропромислового банку «Україна» з пропозиціями Президента. Згідно з цим законом першими задовольнятимуть вимоги організацій, які проводять благодійну діяльність. Низку законів, внесених для повторного розгляду з пропозиціями Президента України, парламент відхилив.