Торік лише в Покровському районі крадії зняли 75 кілометрів електродротів та розкурочили кілька трансформаторів — завдали районному підприємству електромереж збитків на суму 115 тисяч гривень. Але це тільки одна біда, від якої потерпають енергетики.
Протягом минулого року Покровський район спожив загалом 57,4 мільйона кВт-год електроенергії. Оплачено або зафіксовано (і колись буде оплачено) лише 32,6 мільйона кВт-год. Різницю пустили поза лічильниками або силоміць «заставляють» їх зупинятися...
Начальник служби збуту Покровського підприємства електромереж Валерій Усенко називає десятки прізвищ земляків, котрих було спіймано на гарячому. В приватних оселях контролери виявили або обвідні — поза лічильниками — дроти, або лічильники з порушеними пломбами і механізмами, або й несанкціоноване підключення до електроліній.
Ясна річ, що тут доречно вести мову про невисокі статки окремих верств сільського населення. Для них електрична енергія на дурничку — найдоступніша, оскільки природний газ чи тверде паливо ще дорожчі. Однак ледве не повсюдне розкрадання струму — прямий шлях до знищення підприємств електропостачання.
Свого часу — за Радянського Союзу — рівень автоматичного обліку електроенергії найвищим та найдосконалішим був саме в Україні. Підтримувати його в належному стані нині не дає змоги катастрофічна нестача коштів. Та якщо навіть тепер і замінити традиційні електролічильники на електронні, що збираються зробити в Покровському районі, навряд чи це змінить ситуацію кардинально. Погана звичка розкрадати енергію стала мало не ознакою менталітету і так в’їлася у психологію деяких людей, що трапляються й геть курйозні випадки.
У селі Катеринівка Покровського району в будинку літнього мешканця знайшли пристрій, котрий систематично «дурив» електролічильник. Контролери склали протокол. З’ясувалося, що господар помешкання пільгово... звільнений від оплати за спожиту електроенергію на сто відсотків.