Близько 700 пластунів провели під Львовом традиційне cвято весни, яким офіційно відкрили таборовий сезон. У наметовому містечку відбувалися різноманітні ігри, але головне було справжнє: ідеали Національної скаутської організації України, випробування характеру, дружби, вмінь.
Наметове містечко на великій галявині було не схоже на мої піонерські літні табори. Ніхто не проголошував розпоряджень, не давав «цінних указівок». Рівність у взаєминах незалежно від віку — надійне риштування, на котрому вибудувана ця молодіжна організація.
Комендант табору Віталій Троць — студент, але йому під силу тримати під контролем життя-буття усього наметового містечка. Людина невтаємничена не йнятиме віри: таке не може бути, дітей залишено напризволяще, хто тоді пильнує тут дисципліну?.. У тім і річ, що тут нема потреби «тримати дисципліну», бо пластуни «самовиховуються», а функції наставника виконуються в режимі гри і щирої дружби. І звертаються один до одного «друже», «подруго».
Наметове містечко нагадало мені вулик, де всі бджілки знають своє місце й призначення. Кожний курінь має чіткі межі, огорожу, власне ім’я і тотем. Хлопці обрали собі в «патрони» гетьманів, дівчата — видатних українських жінок.
Протягом трьох днів пластуни змагалися у 18 номінаціях: від спорту до інтелектуальних вправ, куховарства і першої медичної допомоги. Адже справжній пластун повинен уміти все! І фортецю змайструвати, і вогнище розкласти, і їжу приготувати. Винахідливості пластунам не позичати. Жодний стаціонарний атракціон, як на мене, не порівняти із саморобною гойдалкою. Високо на дереві хлопці прив’язали мотузки, змайстрували із гілок «ложе», на котре вмощувалося 4—5 дівчат. «Пасажирок» розгойдували в радіусі 4—6 метрів. Тим часом хлопці на канаті перебиралися через «прірву». У кожній грі — елемент серйозних життєвих навичок.
Пласт — відкрита структура і вважає своїм обов’язком залучати дітей, молодь до свого товариства, допомагати соціально незахищеним. Попереду — літні канікули. Будуть нові виїзди з наметами, вогнища під зорями, а головне — уроки великої науки віддавати...