Тернопільська область, поки що єдина в Україні, матиме свій енциклопедичний словник. Потреба назріла, адже книга «Тернопільська область» у серії «Історія міст і сіл УРСР» вийшов понад тридцять літ тому. Видавництво «Збруч» уже друкує перший том енциклопедії, що вийде наприкінці травня тритисячним накладом. А всього їх буде три. Заступник голови редколегії, керівник редакційно-видавничої групи Богдан Мельничук припускає: може бути і четвертий том — доповнень і додатків.
Словник висвітлює всі сфери життя Тернопільщини: природу, господарство, історію, літературу, освіту, науку, мистецтво, звичаї і традиції, пресу, спорт. Широко представлені діячі української та інших культур — уродженці краю і ті, чия доля пов’язана з ним.
Як каже Б. Мельничук, під час роботи доводиться відкривати цілі нові пласти, скажімо, повстанську сторінку історії краю. Дуже допомогли земляки з-за кордону. Добре прислужився в роботі особистий архів Б. Мельничука, який він збирав чверть століття. А ще групі довелося витримати справжню битву з ревними «ревізорами», які вимагали мало не зовсім викреслити «радянську епоху». Та з історії, як і з пісні, слів не викинеш. Головне, чим керувалися укладачі словника, — неупередженість в оцінці явищ, подій, постатей. Фінансує роботу обласна рада, з цього приводу прийнято рішення сесії. На думку голови облради Анатолія Жукінського, енциклопедичне видання сприятиме інвестиційній привабливості регіону, розвиткові туризму.