Вечірнє засідання 20 травня
Після перерви Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк повідомив, що на погоджувальній раді лідерів фракцій прийнято рішення звернутися до Президента України Леоніда Кучми з проханням вивести українських миротворців із Іраку. В листі до глави держави, зокрема, йдеться, що керівники депутатських фракцій і груп просять розглянути питання про відкликання українського миротворчого контингенту з Іраку, «оскільки чинне законодавство відносить до повноважень Президента України прийняття рішення щодо відкликання українського миротворчого контингенту та враховуючи особливу гостроту цього питання в нинішній політичній ситуації». Однак підписалися під цим зверненням лише лідери фракцій КПУ та СПУ і представники фракції БЮТ та групи «Центр». Разом ці фракції та групи налічують лише 117 голосів депутатів, чого недостатньо для прийняття рішення.
А. Мартинюк висловив сподівання, що парламент набере необхідну кількість голосів, щоб розблокувати роботу, й надав слово депутатам для реплік.
Зокрема, лідер КПУ П. Симоненко заявив, що комуністи вимагають від парламенту прийняття політичного рішення про виведення українських миротворців із Іраку через зростання загрози терористичних актів на території України. Іван Бокий (СПУ) звернувся до жінок-депутатів із пропозицією «взяти питання про виведення українського контингенту з Іраку на себе». На це Катерина Ващук (АПУ) відповіла, що вона та інші жінки-парламентарії вже зустрічалися з Президентом з цього приводу. «Ми й надалі робитимемо все, щоб якомога надійніше захистити наших дітей і якомога скоріше повернути їх додому», — сказала К. Ващук. Оскільки нормальну роботу парламенту налагодити не вдалося, А. Мартинюк достроково закрив пленарне засідання.
У кулуарах депутати висловлювали різні пропозиції, як розблокувати роботу парламенту. А координатор парламентської більшості Степан Гавриш взагалі запропонував заново підписати меморандум про утворення більшості та проводити засідання Верховної Ради у закритому режимі до президентських виборів. «Частина депутатів перетворилися на політичне м’ясо і не можуть впливати на прийняття рішень», — заявив координатор більшості.