Для розповіді про Миколаївську обсерваторію спеціальний привід не потрібен. Сама по собі вона і привід, і предмет гордості городян. Але нині не зірки навіяли тему, а зяючі дірки у чавунній кованій огорожі, ровесниці обсерваторії. На будівлі старовинна табличка: «Миколаївська астрономічна обсерваторія побудована в 1821 році». Пам’ятку історії й архітектури, обитель науки зуміли уберегти від воєн і розрух. А на сто вісімдесят третьому році огорожа стала жертвою не морських, не зоряних, а земних піратів-«металістів». На жаль, вони — прикмета часу. Втім, йдеться не про них.
Найстаріша в Східній Європі Миколаївська астрономічна обсерваторія була заснована адміралом Грейгом як морська. Вона забезпечувала Чорноморський флот мореплавними картами, точним часом, навігаційними приладами і хронометрами, навчала штурманів астрономічних методів орієнтації у морі, виконувала атестацію навігаційних приладів. Водночас тут проводили й наукову роботу — складали зоряні карти і каталоги положень зірок, визначали координати комет і планет. До речі, ця спеціалізація збереглася і понині.
З початку XX століття і до здобуття Україною незалежності обсерваторія працювала як південне відділення знаменитої Пулковської. 1992-го одержала статус самостійної наукової установи, а з 2002 року стала науково-дослідним інститутом.
Гордість миколаївських астрономів — унікальний телескоп, «аксіальне меридіанне коло» з програмним керуванням. У 1999 році Кабінет Міністрів заніс його до списку наукових об’єктів, які є національним надбанням. 
— Наше аксіальне коло, — розповідає директор обсерваторії, доктор фізико-математичних наук, професор Геннадій Пінігін, — єдине в Україні, а в світі входить до трійки діючих аналогічного типу телескопів. Розроблено і створено його фахівцями нашої обсерваторії.
Завітавши до обсерваторії, відчуваєш, що час зупинився, і мимоволі замислюєшся про таємниці світобудови і невідомих планет. Може, частіше треба дивитися на небо, щоб не бачити земних проблем? А що стосується горезвісної огорожі, яка стала причиною моєї розповіді про обсерваторію, то про неї на деякий час забулося. Хоча мер Володимир Чайка пообіцяв її відремонтувати. Кажуть, він полюбляє навідуватися до обсерваторії і дивитися на зірки.